Obama rovněž vyzval Japonsko, aby učinilo "smělé kroky" k uzavření dvoustranné obchodní dohody, která je vnímána jako klíčová pro vznik největší zóny volného obchodu na světě, takzvaného Transpacifického partnerství. Partnerství je klíčovou součástí nové americké strategie, která obrací americké vojenské, diplomatické a ekonomické zájmy směrem k Asii a Tichomoří.

Ohledně sporů o ostrovy, které Japonci nazývají Senkaku a Číňané Tiao-jü, Obama zopakoval, že USA nehodlají nikomu stranit, konstatoval nicméně, že souostroví historicky patří Tokiu. "Nebudeme zaujímat žádný postoj, co se týče konečného určení svrchovanosti nad souostrovím Senkaku, ale historicky je pod japonskou správou a my se domníváme, že by se jeho status neměl jednostranně měnit," řekl Obama na tiskové konferenci po schůzce s japonským premiérem Šinzóem Abem.

Obama rovněž prohlásil, že bezpečnostní smlouva mezi USA a Japonskem se vztahuje i na tyto ostrovy. "Bezpečnostní smlouva zahrnuje všechna území, jež jsou pod japonskou správou. To není nový postoj," uvedl americký prezident.

Na Obamovo vyjádření reagoval mluvčí čínské diplomacie Čchin Kang na dnešní tiskové konferenci s tím, že ostrovy jsou čínským územím. "Takzvaná americko-japonská bezpečnostní smlouva je produktem éry studené války a nemůže být namířena proti třetí straně a neměla by poškozovat čínskou územní suverenitu," konstatoval Čchin. "Ať tvrdí či dělá kdokoli cokoli, nemůže to změnit fakt, že ostrovy Tiao-jü jsou součástí čínského území, a čínská vláda a lid jsou odhodlány je bránit," dodal.

Americký prezident se na tiskové konferenci věnoval i situaci na Ukrajině. Obvinil Moskvu, že nedodržuje ducha ani literu dohod, které dojednali ministři zahraničí USA, Evropské unie, Ruska a Ukrajiny minulý týden na konferenci v Ženevě. Jejich součástí je odzbrojení nezákonných skupin a vyklizení okupovaných objektů. Washington Moskvu obviňuje, že zneužívá svého vlivu na východoukrajinské radikály k tlaku na Kyjev.

"Zákeřní ozbrojenci" podle Obamy pokračují v zabírání správních objektů na východě Ukrajiny a Rusko nedělá nic, aby jim v tom zabránilo. Pokud bude Moskva dál separatisty podněcovat, povede to podle Obamy k dalším následkům včetně zpřísnění sankcí.

V ekonomické oblasti se Obama s Abem dohodli, že jejich poradci budou pokračovat v řešení problémů, které brání uzavření vzájemné obchodní dohody. Spory se týkají především přístupu na zemědělský a automobilový trh v obou zemích.

V Japonsku setrvá americký prezident do pátku, během cesty po Asii má navštívit také Jižní Koreu, Malajsii a Filipíny.