Někteří odborníci na školství varují, že sjednocení přijímání může znevýhodnit určité typy škol a omezit vzdělávání na základních školách. Podle ministerstva ale návrh vznikl na základě podnětů krajů coby zřizovatelů středních škol, školských odborů a i mnohých ředitelů. S nimi chtějí úředníci i debatovat o možných rizicích nového systému.

Opatrný k Chládkově nápadu je například předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn. Zavedení povinných přijímacích zkoušek na maturitní obory sice považuje za dobrý krok, chce ale různá přijímací kritéria pro různé typy škol. Mohlo by se totiž třeba stát, že jednotná laťka bude pro gymnázia příliš nízká a pro některé střední školy zase příliš vysoká.

"Šlo by o velmi silný nástroj, který by pravděpodobně deformoval snahu odklonit se od čistě znalostního vzdělávání směrem ke kompetencím pro život," komentoval nápad zavést jednotné zkoušky také Tomáš Feřtek ze spolku EDUin.

Ministr ale ujišťuje, že testy budou v maximální míře vycházet ze vzdělávacího programu pro základní školy, a ověřovat tak nezbytné znalosti. "I nadále však budou mít ředitelé možnost výsledek testů doplnit o vlastní dodatečné pohovory nebo zkoušky," uvedlo ministerstvo.

Podle Chládka je hlavním důvodem pro zavedení testů snižující se úroveň žáků vycházejících ze základních škol. Ředitel Kuhn ale upozornil, že změna v přijímání musí jít ruku v ruce se změnou financování. Zatím totiž školy dostávají peníze podle počtu žáků, a protože dětí ubývá, ředitelé z ekonomických důvodů často vezmou i žáky se špatným prospěchem.

"Tento způsob je již dnes přežitý a není možné v současném systému financovat školy pouze za počet žáků," tvrdí také ministr, podle nějž je změna financování hlavní podmínkou pro zavedení jednotných zkoušek. Zavedení povinné laťky při přijímání má také zvýšit motivaci školáků. Řada středních škol totiž přijímací zkoušky vůbec nepořádá, na maturitní obory je přijímáno až 75 procent žáků.

Právě kvůli zachování úrovně na gymnáziích a středních školách už osm krajů přijímá na základě jednotných testů pořádaných soukromými firmami. "Ministerstvo školství by však testy školám poskytlo zdarma," sdělil úřad. Testy mají uchazeči skládat na počítači, pro tyto účely by se využil elektronický systém vyvinutý původně pro testování žáků 5. a 9. tříd.

Podle bývalého ředitele elitního soukromého gymnázia PORG a experta ODS na školství Václava Klause mladšího jsou ale povinné jednotné zkoušky "řešení dobré pouze pro firmy, které budou jednotné testy dodávat, a pro školy tak líné, že nejsou schopny vyprodukovat vlastní přijímací zkoušky a přijímací řízení je jim lhostejné."