"Budeme-li napadeni, určitě odpovíme. Pokud naše zájmy, naše legitimní zájmy, zájmy Rusů budou přímo napadeny, jak tomu bylo například v Jižní Osetii, nevidím žádnou jinou možnost, než odpovědět v souladu s mezinárodním právem," prohlásil Lavrov v rozhovoru s ruskou televizí RT. "Útok na ruské občany je jako útok proti Ruské federaci," řekl.

Ujišťoval také, že ruští vojáci nepřekročili hranice s Ukrajinou a zůstávají na ruském území, jakkoli Kyjev a Západ obviňují Moskvu, že na podporu separatistů vysílá své agenty i vojáky ze speciálních jednotek.

Kyjev dnes formálně ukončil velikonoční příměří s proruskými povstalci na východě země. Konkrétní operace proti separatistům však zřejmě ještě nezahájil.

Podle Lavrova "celou show" řídí právě Američané. Kyjev totiž podle něj ohlásil zahájení "protiteroristické operace" na východě země hned po utajované návštěvě šéfa CIA Johna Brennana v Kyjevě a její pokračování zase poté, co ukrajinskou metropoli navštívil americký viceprezident Joe Biden.

Ukrajina je podle Lavrova jen další ukázkou americké neochoty vzdát se geopolitického boje. Američané nejsou ochotni si přiznat, že celý svět nelze řídit z Washingtonu, jakkoli americká "hotová řešení" nejsou všelékem na řešení ukrajinské krize, které nerozumějí, řekl Lavrov.