"Od pronajímatele prostorů pro Baron School Jana Tesarčíka zazněl požadavek úhrady tří měsíčních nájmů do konce školního roku, poté je ochoten prostory pro střední školu znovu zpřístupnit," uvedla Wojnarová. Podle ní Baron s podmínkou při jednání na radnici souhlasil a slíbil, že požadovanou částku neprodleně zaplatí. "Vyučování na Baron School by tak mělo opět začít nejpozději v pátek 25. dubna, ve čtvrtek pravděpodobně žáci soukromé školy podle osnov absolvují branné cvičení," řekla Wojnarová. Vyjádření Tesarčíka ani Barona k aktuálnímu dění se ČTK nepodařilo získat.

Tesarčík už dříve uvedl, že mu škola dluží na nájemném a energiích asi čtyři miliony korun. Baron to v dopise zveřejněném na webových stránkách školy odmítl a naopak obvinil z dluhu Tesarčíka.

Po dnešním setkání na radnici primátor Osmanczyk uvedl, že vedení města nezajímají vzájemné dluhy a podezření obou stran, ale chce najít způsob, jak mohou žáci dokončit školní rok, případně odmaturovat. "Brát si studenty jako rukojmí je nepřípustné," uvedl Osmanczyk.

Střední odborné učiliště Baron School podle internetových stránek www.baronschool.cz funguje od roku 1992. Poslední tři toky sídlí v prostorách pronajatých od Obchodní akademie a hotelové školy.

Za učilištěm stojí bývalý předseda dozorčí rady zkrachovalé Moravia Banky Baron. Rozsudek za údajné tunelování banky kvůli prezidentské amnestii ale vynesen nebyl. Škola nabízí tříleté učební obory kuchař - číšník, pekař, cukrář, sladovník - pivovarník, řezník - uzenář, mechanik opravář motorových vozidel, truhlář, karosář, krejčí a instalatér. Učňové za své studium škole platí měsíčně 500 korun. Odbor školství Moravskoslezského kraje učiliště dotuje ročně 11 miliony korun. Podle dostupných informací ji navštěvuje asi 250 studentů.