Návrh vychází z předlohy, jejíž projednávání nestihla před svým rozpuštěním dokončit bývalá Sněmovna. Poukázal na to za předkladatele i senátor ODS Pavel Eybert s tím, že s návrhem souhlasila i rada parku a také šumavské obce, které byly s předlohou seznámeny. Senátní návrh však podle kritiků klade stejný důraz na rozvoj obcí jako na ochranu přírody, a tím se rozchází s principy národního parku.

Senátorka a profesorka Eva Syková (za ČSSD) poukázala na negativní stanovisko desítek vědců a zástupců ekologických organizací k senátorské předloze. Podle nich je prý návrh v rozporu s evropským právem a "zcela ignoruje veškeré vědecké poznatky o ochraně přírody v Národním parku Šumava". "Chcete věřit výše uvedenému kvantu vědců, nebo hrstce starostů či politiků, kteří jsou v ochraně přírody naprostými diletanty?" dotázala se senátorka. Její návrh na zamítnutí předlohy podpořilo jen pět senátorů.

Proti jejímu hodnocení se zastánci předlohy ohradili. "Právě vědci a někteří politici přivedli Šumavu do stavu, ve kterém je," oponoval Eybert, Poukázal na škody, které kvůli jejich přístupu na Šumavě napáchal kůrovec. "Šumava přestala být zelenou střechou Evropy," prohlásil senátor.

Jenže senátní zákon by podle kritiků například umožnil lovit zvěř všude mimo obce či usnadnil výstavbu kontroverzních projektů, například lanovky na Hraničník v oblasti Smrčiny, kde žije tetřev hlušec. Zákon také navrhuje, aby se v lesích NP hospodařilo tak jako v komerčních. Zavádí i daňové kompenzace a nerovné finanční náhrady pro obce na území parku.

Návrh podpořil také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Přál by si ale, aby navrhovatelé spolupracovali s co největším množstvím odborníků na takové verzi zákona, kterou by mohl Senát mohl odeslat do Sněmovny. Eybert přislíbil všem konstruktivním výtkám vyjít vstříc.

Zástupce ministra nemohl před senátory vystoupit, protože mu prý k tomu předseda Štěch neudělil souhlas. "Jako zástupce ministra jsem byl nominován a za MŽP připraven návrh na půdě Senátu okomentovat," řekl ČTK náměstek MŽP Vladimír Mana. Ministr Brabec v úterý poukázal na řadu legislativních nedostatků senátního zákona včetně toho, že nerespektuje fakt, že části Šumavy patří pod ochranu Evropské unie jako evropsky významná lokalita, což je závazek, a pokud se poruší, hrozí prý sankce.

Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha by senátoři tímto zákonem prakticky šumavský park zrušili. "Je to návrh očividně napsaný pro spekulanty s pozemky a papalášské lovce, kteří si chtějí přijet do parku zastřílet," reagoval ekolog.

Štěch dnes odmítl požadavek, aby zákon měl obecnou podobu a platil pro všechny národní parky. Normu nyní projednají senátní výbory. Pravidla pro národní parky má však upravit novela jiného zákona, kterým je ochrana přírody a krajiny. Tu v současnosti MŽP připravuje a chce přijmout v polovině příštího roku. Tento týden má zveřejnit nový plán péče pro NP Šumava, rozdělení parku do zón chce zvlášť schválit vyhláškou v roce 2015.