Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Proruští separatisté zadrželi novinářku: Viní ji z válečných zločinů!

Proruští separatisté na východě Ukrajiny zajali několik novinářů. Včetně Irmy Krat
Proruští separatisté na východě Ukrajiny zajali několik novinářů. Včetně Irmy Krat  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
21. dubna 2014
18:42

Proruští separatisté na východní Ukrajině zadrželi podle agentury Reuters ukrajinskou novinářku Irmu Krat (29) a obvinili ji z "válečných zločinů" během protestů z minulých měsíců, které vedly k únorovému pádu promoskevského prezidenta Viktora Janukovyče.

V neděli večer zadrželi ozbrojenci ve městě Slavjansk 29letou Irmu Kratovou, sdělil Oleg Veremjenko, právník televizního zpravodajského serveru Prychovana pravda (Skrytá pravda), provozovaného právě Kratovou.

Ruský internetový kanál Life News zveřejnil videozáznam, na kterém ženu se zavázanýma očima doprovázejí maskovaní muži v maskovacích uniformách a v němž je řečeno, že je zatčena. "Zadrželi mě, ale jednají se mnou korektně. Zkontrolují zprávy, které jsem podala, a pak se rozhodnou, kdy mě pustí," řekla žena na záznamu.

Maskovaný muž, který se představil jen jako Pavel, serveru Life News řekl, že je vyšetřována pro "válečné zločiny" proti pořádkovým silám a civilistům během dřívějších kyjevských protestů.

Ukrajinská novinářka Irma Krat skončila v rukou proruských separatistů Ukrajinská novinářka Irma Krat skončila v rukou proruských separatistů | Reuters

Zadrženi i další novináři?

Kyjevský právník Veremjenko prohlásil, že Kratová byla zadržena s dalším novinářem na volné noze, 22letým Serhijem Lefterem. Ten je zadržován od středy. Další zdroje pak informovaly i o dalších zadržených novinářích - několika domácích a třech zahraničních. Ti však prý byli po výslechu propuštěni na svobodu. Podle agentury AP šlo o jednoho novináře z Běloruska a dva Italy.

Proruští ozbrojenci před devíti dny obsadili ve Slavjansku v Doněcké oblasti tamní veřejné budovy v rámci širšího separatistického hnutí na východě Ukrajiny mezi rusky mluvícími obyvateli. Část z nich požaduje referendum po vzoru Krymu s cílem připojit oblast k Rusku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

itartas ( 24. dubna 2014 08:56 )

Sledujete, že je klid...jako před bouří! Není to snadný jak to udělat, aby Evropa zase byla v plamenech a jak by konečně udolali odvěký cíl Rusko.

_banderas ( 23. dubna 2014 19:20 )

venca, ty žiješ v minulosti jsi jeko vykopávka dinosaura, přítomnost ti úplně uniká, nevíš, co se děje, nerozumíš ničemu ze součastnosti, jsi jako slon z porcelánu a nové informace nemáš, proto s nima ani nemůžeš pracovat, ale to je tvůj problém, ne můj. Používám zdravý selský rozum a nenechávám se ovlivňovat lživou propagandou,pocházející z USA, kteří jsou agresoři č.1 a jde jim o ovládnutí celého světa, proto jsou americké jednotky po celém světě, proto bombardují a působí rozvrat a chaos cizích zemí, nyní se dostaly až k hranicím Ruska, jsou v Polsku v Pobaltských státech, věříš, že tam přiletěli z lásky pro mír? Já tomu nevěřím a tebe se válka, tam kde žiješ asi nedotkne.

czrus ( 23. dubna 2014 18:32 )

V KRYMU MORE BUDE JESTE LEVNEJSEJ NEZ V TURECKU !

czrus ( 23. dubna 2014 18:09 )

V SLAVJANSKE DNES PREPRAVUJE , SOU TAM USA VOJACI , ASI POTECE KREV !

czrus ( 23. dubna 2014 18:00 )

Pro Evropu bude složité najít alternativu pro ruský plyn – Fitch http://czech.ruvr.ru/news/2014_04_23/Pro-Evropu-bude-slozite-najit-alternativu-pro-rusky-pl yn-Fitch-4028/

Zobrazit celou diskusi