Nejkrvavější byl pumový atentát jižně od Bagdádu. Sebevražedný útočník se tam vyhodil do povětří s autem naplněným trhavinami u policejního stanoviště ve městě Suvajra. Zahynulo přitom 13 osob a 35 jich bylo zraněno.

Dalších sedm mrtvých a 21 zraněných si vyžádaly exploze bomb ve dvou nastražených vozidlech v Sadrově Městě, severní čtvrti v Bagdádu.

Šlo o další krvavé útoky před nadcházejícími parlamentními volbami, které budou první od odchodu amerických sil z Iráku na konci roku 2011. V neděli si násilí v Iráku vyžádalo nejméně 16 mrtvých.

Bezpečnostní síly dokázaly při loňských místních volbách násilí účinně potlačit. Ovšem policie ani armáda, které jsou také terčem útoků, již podle AFP nedokážou čelit těmto násilnostem, které dosahují nejvyšší úrovně za posledních pět let.

Vlna násilí v zemi připravila o život od začátku měsíce 490 lidí, od začátku roku více než 2700 osob, uvedla AFP s odvoláním na policejní a lékařské zprávy. Islámský radikalismus je zde živen nespokojeností ze spolupráce Bagdádu se Západem a údajné diskriminací sunnitské menšiny ze strany úřadů, v nichž převažují šíité.