Podle agentury upřesnil, že palestinští vyjednávači na to upozornili amerického prostředníka Martina Indyka. Řekli mu, že Palestinci by se mohli rozhodnout, že zruší svou samosprávu řízenou prezidentem Mahmúdem Abbásem, aby přenesli odpovědnost za svá území na Izrael jako okupační mocnost.

Možnost rozpuštění samosprávy autonomních území - vytvořené na základě dohod dojednaných v roce 1993 v Oslu - Palestinci už v minulosti naznačili. Toto je však poprvé, co s ní přišli od loňského červencového obnovení izraelsko-palestinských mírových rozhovorů pod patronací ministra zahraničí USA Johna Kerryho. Tato jednání jsou nyní zablokovaná a iniciativa šéfa americké diplomacie se zdá být stále více ohrožena.

"Palestinci Indyka informovali, že bude-li nesmiřitelný postoj Izraelců pokračovat, je několik možností," uvedl palestinský představitel, který si nepřál být jmenován, k zatím poslednímu, pátečnímu setkání amerického prostředníka s palestinskými vyjednávači.

"Především je tu alternativa předat klíče od samosprávy Organizaci spojených národů, aby převzala starost o palestinský lid a okupovaný palestinský stát. Anebo opět převezme veškerou odpovědnost za okupaci Izrael," vysvětlil činitel.

AFP poznamenala, že samospráva prezidenta Abbáse, podporovaná mezinárodním společenstvím, se neustále potýká s vážnými finančními problémy a její přežití je závislé na pomoci zvenčí.

"Jestliže Palestinci svou hrozbu uskuteční, budou její důsledky katastrofální. Samospráva bude zrušena a celý její bezpečnostní aparát rozpuštěn. Izrael pak bude muset toto prázdné místo zaplnit se značnými finančními náklady," obává se vlivný izraelský publicista Nahum Barnea.

"(Izraelská) armáda bude muset najít způsob, jak nahradit samosprávu: bude muset vytvořit policejní síly, zabývat se vzděláváním, zdravotnictvím, dodávkami vody, odpadem...," zdůraznil.