Dva z mrtvých byli podle ukrajinského ministerstva místní obyvatelé, kteří na kontrolním stanovišti měli hlídku, totožnost třetí osoby se zjišťuje. Ozbrojenci prý přijeli asi v 2:20 místního času (1:20 SELČ) ke stanovišti ve čtyřech automobilech a začali na přítomné střílet. Ti střelbu opětovali. Poté údajně 12 útočníků nasedlo do dvou aut a odjelo směrem do oblasti Charkova. Raněné a mrtvé, jejichž počet není znám, si přitom vzali s sebou.

Kdo za údajným útokem stál, není jasné. Separatisté a následně i ruské ministerstvo zahraničí podezírají radikály z ukrajinského pravicového hnutí Pravý sektor. Podle ruské televize proruští ozbrojenci zajistili dva automobily, ve kterých našli symboliku Pravého sektoru. Uvnitř prý bylo velké množství materiálu a zbraní, které nejsou ve výzbroji ukrajinské armády, například dýmovnice a přístroje pro noční vidění americké výroby.

S výsměchem se na ukrajinském Twitteru setkalo tvrzení proruských separatistů, že mezi věcmi nalezenými po útočnících byla dokonce i vizitka vůdce Pravého sektoru Dmytra Jaroše.

Ruské ministerstvo zahraničí je prý incidentem pobouřeno. V prohlášení uvedlo, že "nevinní civilisté byli zabiti během útoku ozbrojenců z Pravého sektoru". Přepadení prý svědčí o tom, že Kyjev nemá dostatek vůle, aby radikály odzbrojil. Navíc je podle ruské diplomacie překvapující, že k němu došlo nedlouho poté, co se Rusko, EU, USA a Ukrajina ve čtvrtek v Ženevě dohodly na zastavení násilí a uklidnění situace v zemi. "Rusko trvá na přísném plnění závazků, které pro Ukrajinu vyplynuly a které mají vést ke zmírnění napětí na jihovýchodě Ukrajiny," uvedlo ministerstvo.

Pravý sektor veškerá obvinění odmítl. "Jde o bezbožnou provokaci z Ruska. Bezbožnou, protože k ní došlo o svaté noci pro křesťany, o velikonoční noci. Bylo to jasně provedeno ruskými speciálními jednotkami," řekl agentuře Reuters mluvčí hnutí Artem Skoropadskij.

I ukrajinská tajná služba SBU označila incident za cynickou provokaci, uvedl list Kyiv Post. Stejně jako ukrajinské ministerstvo vnitra se domnívá, že vše bylo zinscenováno.

Proruská strana ale v mediální ofenzivě pokračovala. Zamaskovaný ozbrojenec v maskáčích odpoledne přivedl před televizní kamery muže označeného za člena Pravého sektoru a jednoho z útočníků. Ten řekl, že by ostatním aktivistům Pravého sektoru neradil, aby na východní Ukrajinu chodili. "Je tady válka. Lidé tady brání svou zem, brání své domovy, svá práva," řekl na záběrech přenášených ruskou televizí.

Ozbrojení proruští separatisté obsadili v uplynulých dnech v Doněcké oblasti vládní a policejní úřady v asi deseti městech a odmítají je opustit. Kladou si různé požadavky, od konání referenda, které by dalo regionu větší autonomii, až po odstoupení nynější kyjevské vlády. Vláda na začátku týdne oznámila zahájení vojenské operace, jejímž cílem je ozbrojence zastavit, během Velikonoc ji ale přerušila.

Po noční přestřelce vůdce separatistů v Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov opět vyzval ruského prezidenta, aby vzbouřencům pomohl. Vladimira Putina na tiskové konferenci požádal, aby "do města poslal mírové jednotky", a o pár hodin později žádal po Moskvě alespoň zbraně. Zároveň vyhlásil ve Slavjansku zákaz nočního vycházení.