Al-Káida působí hlavně na jihu země, kde komplikuje bezpečnostní situaci. Útočiště zde našli zejména členové této teroristické sítě, kteří uprchli ze Saúdské Arábie. Politická nestabilita Jemenu a také separatistické tendence jižních provincií jim situaci usnadňují.

Jemenské armádě pomáhají v boji s teroristy Spojené státy. Nálety amerických bezpilotních strojů v Jemenu, namířené podobně jako v Afghánistánu a Pákistánu proti radikálům vyvolávají čas od času kritiku, když se mezi oběťmi objeví civilisté.

Díky takovýmto útokům ale bylo v minulosti v Jemenu zabito i několik vůdců teroristů, například jemensko-americký duchovní Anwar al-Awlaki. Ten připravoval útoky na civilní letadla v USA v letech 2009 a 2010 a podle zveřejněných dokumentů americké vlády byl i organizátorem teroristických útoků na USA z 11. září 2001.

Útoky bezpilotních letounu obhajoval letos v březnu i jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí. "Musíme využívat bezpilotních letounů, abychom zastavili aktivity Al-Káidy a pohyb jejích členů," uvedl. I když dochází k určitým chybám, tyto omyly by byly prý ještě větší, kdyby proti Al-Káidě zasahovalo jen jemenské letectvo.