Koaliční návrh podle dostupných informací počítá se státními tajemníky také, ti by ale měli mít sedmileté funkční období. Navíc by mělo vzniknout generální ředitelství státní služby. Jeho šéf by mohl navrhovat polovinu členů do výběrové komise, která by státní tajemníky pro jednotlivé úřady vybírala.

Podle ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) by generální ředitelství státní služby mělo mít zhruba 30 úředníků. Ředitelství by mělo mimo jiné sjednocovat pravidla pro výkon služby na všech úřadech a nastavovat pravidla vzdělávání a organizovat ho, řekl Dienstbier v České televizi. Náklady úřadu odhadl na desítky milionů korun.

Fiala kritizuje i navržený způsob přijímání úředníků, kdy by uchazeči po absolvování výběrového řízení byli v čekatelské lhůtě, která je spojena s nižším platem. To by podle Fialy odradilo úspěšné a zkušené odborníky. Systém čekatelství v minulých dnech kritizovali i někteří koaliční poslanci. Koalice o něm bude ještě diskutovat.

Řadu let odkládaný služební zákon je jedním z nejstarších ústavních dluhů České republiky. Česko je jedinou zemí EU, která zákon o státní službě nemá. Koaliční návrh služebního zákona ještě nemá definitivní podobu, v některých bodech přetrvávají spory. Vláda chce, aby byl účinný od ledna 2015.