"Rusko hraje jen jednu hru: jde mu o další zhoršení situace, o další provokace, protože cílem, který Putin dnes oficiálně oznámil, je zničit prezidentské volby 25. května," uvedl podle agentury Reuters úřadující ukrajinský premiér v reakci na slova ruského prezidenta, která pronesl během dnešní debaty s občany.

Vladimir Putin dnes konání předčasných prezidentských voleb na Ukrajině zpochybnil. Tvrdí, že sesazený prezident Viktor Janukovyč je stále hlavou státu. A podle ukrajinské ústavy, pokud nebude změněna, se nové volby konat nemůžou, jestliže země funkčního prezidenta má.

Ruský vůdce rovněž popřel, že by na Ukrajině operovali ruští vojáci. Za své požadavky tam podle Putina vystupují jen obyčejní místní lidé.

"Existuje jen jediná osoba na světě, která věří tomu, že na východě Ukrajiny nejsou ruští vojáci. Jméno té osoby zní Vladimir Vladimirovič Putin," prohlásil ukrajinský premiér. "Znovu vyprávěl tu pohádku o tom, že to nejsou jeho agenti, které tam poslal a kteří na Ukrajině vytvářejí teroristickou síť. My o tom ale máme nezvratné důkazy," dodal Jaceňuk. Ukrajinská tajná služba (SBU) již dříve oznámila, že v zemi odhalila asi 40 ruských agentů.

Jaceňuk se vyjádřil i k dnešní schůzce o ukrajinské krizi, která se koná v Ženevě a na které se sešli zástupci EU, USA, Ukrajiny a Ruska. "Nemám přehnaná očekávání z jednoho prostého důvodu - ruské straně totiž nevěřím," řekl. "Nic, co říkají, neodpovídá realitě, a všechno, co ukazují v televizi, jsou propaganda a lži," dodal.

Jak dnes oznámil Mezinárodní trestní soud (ICC), ukrajinské úřady ho pozvaly, aby vyšetřil zločiny údajně spáchané v zemi v posledních měsících. Jde hlavně o útoky odstřelovačů během protestů na kyjevském náměstí Nezávislosti.

Pozvání má formu deklarace, kterou Ukrajina přijímá jurisdikci soudu pro období od 21. listopadu do 22. února. O vyšetření ruského obsazení poloostrova Krym, které začalo 28. února, nicméně Ukrajinci nežádají.