V rámci několikahodinového pořadu, během něhož mohli Putinovi klást otázky lidé ze všech koutů země, zazněl i dotaz od prominentního amerického uprchlíka, který v Rusku pobývá na neznámém místě. Svoji otázku Snowden položil v angličtině prostřednictvím videopřenosu. Nebylo z něj však jasné, zda byl naživo, nebo předtočený.

Snowdena zajímalo, zda Rusko sleduje, shromažduje a vyhodnocuje data o komunikaci milionů svých občanů, jako to dělaly Spojené státy. Putin to v odpovědi odmítl. Rusko podle něj v rámci vyšetřování zločinů sleduje komunikaci, "v takto masovém a nekontrolovatelném měřítku to samozřejmě nepovolujeme a doufám, že nikdy nepovolíme". Podle Putina by to navíc bylo v rozporu s ruskými zákony.

Ruský prezident na úvod své reakce na Snowdenův dotaz zažertoval, že bývalému pracovníkovi tajné služby odpovídá také bývalý agent. Putin v dobách studené války pracoval pro sovětskou rozvědku v někdejší Německé demokratické republice.

Snowden předal mezinárodním médiím informace o rozsáhlém sledovacím programu NSA, pomocí nějž USA monitorovaly data o komunikaci stovek milionů lidí po celém světě. Podle Snowdenových informací byli mezi nimi i přední světoví státníci, mimo jiné údajně německá kancléřka Angela Merkelová. Tato odhalení vedla k vážnému narušení důvěry mezi spojenci a USA. Snowden se kvůli hrozbě mnohaletého žaláře ve vlasti uchýlil do Ruska, kde loni v létě dostal roční azyl.