"Na něčem pracují, na dokumentu, či prohlášení. Bude písemné, nebo ústní," řekla agentuře AP mluvčí ruské delegace Marija Zacharovová. "Bude tam něco zásadního".

Na čtyřstranná jednání do Švýcarska přijeli šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová a ministři Sergej Lavrov, John Kerry a Andrij Deščycja. Již dopoledne se uskutečnila také krátká bilaterální setkání šéfů delegací.

Pro Deščycju a Lavrova byl dnešek teprve druhou příležitostí k přímým rozhovorům u jednoho stolu. Moskva neuznává nynější kyjevskou vládu, která se dostala k moci po únorovém sesazení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Tématem ministerského jednání v hotelu Intercontinental poblíž evropského sídla OSN byly možnosti politického řešení krize na Ukrajině, odzbrojení nelegálních skupin, provedení ústavní reformy a uspořádání voleb.

Ukrajinská delegace v Ženevě podle diplomatů připravila návrhy, jak více zohlednit přání etnických Rusů žijících na východě Ukrajiny, informovala agentura DPA. Zároveň ale hodlala předložit důkazy o podílu Moskvy na ozbrojených akcích proruských separatistů.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v televizní debatě s občany vyjádřil přesvědčení, že nebude muset využít možnosti poslat na Ukrajinu ruskou armádu. Toto právo mu už dříve poskytla horní komora ruského parlamentu.

Putin vyzval Kyjev ke "skutečnému dialogu" s etnickými Rusy a znovu odmítl obvinění, že akce separatistů na východě Ukrajiny řídí ruská armáda.

Spojené státy jsou podle DPA pro případ ztroskotání dnešních rozhovorů připraveny výrazně zpřísnit sankce proti Rusku.