Podle jihočeského "lovce mrazu" a spolupracovníka ČHMÚ Antonína Vojvodíka klesla dnes v noci teplota vzduchu na Perle dokonce ke 14,9 stupně Celsia. Stanice, kterou spravuje, je běžnou profesionální stanicí se všemi atesty a spadá do přenosové sítě ČHMÚ. V provozu je od října 1985. Příští rok se tedy zařadí mezi stanice s dlouhodobým pozorováním. K zaznamenání rekordů totiž meteorologové doporučují hranici sledování počasí od 30 do 50 let.

"Jestli dnes padl na Perle rekord dne nevím, to bych se musel podívat do záznamů, ale v dubnu tam teplota vzduchu klesla už několikrát pod minus 20 stupňů. Třeba 8. dubna 1997 bylo minus 23,7 stupně, téhož roku mrzlo i koncem dubna, a to 21., kdy klesla teplota k minus 20,6 stupně," řekl Vojvodík ČTK. Vůbec nejchladněji bylo na Perle 30. ledna 1997: minus 41,6 stupně. Do absolutního rekordu republiky, který se zapsal do historie, chybělo šest desetin stupně. I ten pochází z jihu Čech. Naměřen byl 11. února 1929 v Českých Budějovicích.

Dnes je na jihu Čech skoro jasno. Nejvyšší teploty se pohybují mezi 11 až 14 stupni Celsia, na Šumavě je kolem sedmi. V pátek postoupí přes území kraje studená fronta od severozápadu a v sobotu začne počasí ovlivňovat rozsáhlá oblast nízkého tlaku vzduchu nad západní a střední Evropou. V pátek proto bude oblačno, během dne od západu zataženo a na většině území přeháňky. V noci bude zase někde mrznout. Denní teploty stoupnou k 11 až 14 stupňům. V sobotu už se budou noční teploty pohybovat od nuly ke třem stupňům a ve dne bude až 17 stupňů.