V Ženevě se ve čtvrtek mají setkat ministři zahraničí USA, Ruska, Ukrajiny a Evropské unie, aby jednali o snížení napětí v nejvážnější evropské krizi od ukončení studené války.

Šéf americké diplomacie John Kerry do Ženevy již přicestoval. Americká diplomacie podle agentury AFP doufá, že se na schůzce podaří navázat "opravdový dialog mezi Ruskem a Ukrajinou"; Moskva až dosud odmítá nový režim v Kyjevě uznat.

Putin o federalizaci Ukrajiny hovořil i v pondělním rozhovoru s americkým prezidentem Barackem Obamou, podle kterého by sama Ukrajina měla rozhodnout o své budoucnosti.

Podle zmíněných amerických představitelů, hovořících pod podmínkou anonymity, lze předpokládat, že budou následovat další americké sankce proti Rusku, pokud ženevská schůzka nepřinese žádný pokrok.

To dal najevo i mluvčí Bílého domu. "Připravili jsme dodatečné sankce a uvalíme je, až to bude vhodné," řekl Jay Carney. Záleží podle něj na tom, zda Rusko vážně přistoupí ke snižování napětí: "Přistoupí-li Rusko k eskalaci, budou eskalovat i náklady."

Západ od Moskvy především požaduje, aby utlumila vření na východě Ukrajiny. Zatím ale podle agentury AP není jasné, jak tvrdé by mohly být nové sankce a zda by se dotkly i lukrativního bankovního a energetického sektoru.