Obvodní radní před časem rozhodli o vyhlášení výběrového řízení na pronájem nemovitosti, kde by úřad měl své pouze dočasné sídlo. Radnice má totiž v plánu zhruba do pěti let přesídlit do nově vybudovaného objektu, který by mohl stát v těsné blízkosti centrálního Masarykova náměstí. Nyní radnice sídlí v pronajatých prostorách v objektu ostravského magistrátu. ODS požaduje, aby výběrové řízení na pronájem nemovitosti bylo zrušeno.

"Klíčovým důvodem tendru je údajně nájem, který předepsalo Statutární město Ostrava obvodu ve výši 6,5 milionu korun ročně. Vzhledem k tomu, že končí volební období, je šance pro nově zvolenou radu vyjednat jiné podmínky, eventuálně nájem úplně zrušit," míní Svozil.

Podle něj obvod městu nájemné v minulosti vůbec platit nemusel, ale vyměřeno mu bylo až poté, kdy nynější obvodní rada rozhodla, že se musí vystěhovat zaměstnanci magistrátu z věžového domu v Ostrčilově ulici, který má ve své správě právě obvodní radnice.

Podle Svozila radní o pronájem objektu vhodného pro sídlo radnice usilovali už loni. Zastupitel tvrdí, že by radnice za čtyřletý podnájem tehdy zaplatila zhruba 40 milionů korun. Svozil očekává, že v obdobné výši by se případné nabídky mohly pohybovat i nyní.

"Vzhledem k tomu, že úřad nikdo ke stěhování nenutí, může se jednat o pokus o zneužití vynaložení veřejných peněz a hazard s dobrým jménem městského obvodu. Umístění veřejných institucí v privátu je v českých poměrech málo obvyklá situace," řekl Svozil. Navíc se domnívá, že stěhování radnice těsně před komunálními volbami je značné riziko pro fungování samosprávy i státní správy i pro průběh voleb.

Podle mluvčí radnice Jany Pondělíčkové bylo výběrové řízení na pronájem nemovitostí projednáno se všemi kluby zastupitelstva městského obvodu. "Zároveň byli všichni zástupci přizvání do hodnoticí komise. Pouze klub ODS nevyjádřil k zadání výběrového řízení souhlas, stejně tak nepřijal nabídku účasti v této komisi. Ostatní kluby se shodly, že namísto nekonkrétní debaty je vhodné si nechat předložit konkrétní nabídky a ty posoudit," řekla mluvčí. Podle ní výběrové řízení neznamená automaticky stěhování, nabídka musí být akceptovatelná a výhodná pro městský obvod.

Svozilovo tvrzení o nájemní ceně 40 milionů korun označilo vedení radnice jako zcela nesmyslné. "Je třeba zdůraznit, že město, které úřadu obvodu nájem bezdůvodně vyměřilo a obvod z radnice vypovědělo, je vedeno koalicí ODS a ČSSD. Právě toto vedení ostravské radnice nám v únoru loňského roku dalo výpověď z 19 kanceláří a to bylo podnětem pro naše úvahy o stěhování radnice," řekla mluvčí.

Obvod si chce pro své dočasné sídlo pronajmout jednu nebo dvě nemovitosti, které musí být dobře dostupné a s možností parkování pro veřejnost a zaměstnance úřadu. Nabízená nemovitost se musí nacházet na území vymezeném ulicemi Nádražní, Čs. legií, Sokolská třída, Pivovarská a 28. října, a to v úseku mezi Smetanovým náměstím a Nádražní ulicí.