"Ruská vláda musí okamžitě odvolat členy svých zpravodajských a jiných diverzních skupin, odsoudit činnost teroristů a požadovat, aby opustili obsazené budovy," řekl podle agentury Reuters premiér během jednání vlády v Kyjevě. "Tak Ruská federace ukáže, že má zájem na stabilizaci situace, o čemž mám ale značné pochybnosti," dodal Jaceňuk.

Podle premiéra Rusko buduje v Evropě "novou Berlínskou zeď" a usiluje o návrat studené války. "To, co se nyní děje, ohrožuje Evropu i Evropskou unii," dodal.

Ukrajinskou krizí se má zabývat i čtvrteční jednání zástupců USA, Evropské unie, Ukrajiny a Ruska, kteří se sejdou v Ženevě. Jak dnes uvedl šéf ukrajinské diplomacie Andrij Deščycja, Kyjev tam bude požadovat, aby Moskva přestala podporovat činnost ozbrojených proruských radikálů na východě Ukrajiny a rovněž stáhla své vojáky z ukrajinské hranice. "Budeme také chtít, aby ruský parlament vzal zpět své povolení vyslat vojáky na území Ukrajiny, aby stáhli své vojáky z Krymu a aby vrátili Krym Ukrajině," sdělil Deščycja ukrajinské televizi Espreso TV.

Ukrajinský ministr zahraničí zároveň upozornil, že na východě země operují teroristické skupiny, které Rusko podporuje. "Máme odpovídající důkazy, které předložíme (ruskému ministru zahraničí Sergeji) Lavrovovi i dalším účastníkům setkání," doplnil Deščycja.

Proruští ozbrojenci obsadili v uplynulých dnech vládní úřady a policejní stanice v nejméně osmi východoukrajinských městech a obrátili se na Moskvu s žádosti o pomoc. Ukrajinský kabinet v úterý oznámil vyhlášení vojenské operace, která má separatisty zastavit.