Jak mluvčí radnice prohlásil, na obsazení objektu se podílelo nejméně třicet mužů v neoznačených vojenských uniformách, kteří měli u sebe lovecké pušky, pistole a nože. Do budovy vnikli kolem desáté hodiny dopoledne místního času (09:00 SELČ).

Původně se objevily informace, že ozbrojenci nekladli žádné požadavky. Později ale Rovinskij sdělil, že požadují, aby se ve městě konalo referendum, které oblasti zajistí větší autonomii. "Policie nijak nezasáhla. Popsal bych tu situaci jako bizarní... Požadují, aby ukrajinský parlament přijal zákon o místních referendech," dodal mluvčí. Kolem budovy prý ozbrojenci začali budovat barikády, nicméně pouštějí zaměstnance radnice dovnitř i ven a souhlasili s tím, že nebudou narušovat jejich práci.

V Doněcku byla podobně jako v jiných východoukrajinských městech situace v posledních dnech velmi napjatá. Proruští separatisté zde obsadili policejní stanici a již 5. dubna se zmocnili sídla místního gubernátora. O dva dny později vyhlásili vlastní Doněckou republiku a požádali o ruskou vojenskou pomoc.

Veškerá vyjednávání Kyjeva s radikály nepřinesla žádné výsledky. Vzbouřenci trvají na referendu o budoucím správním uspořádání, které chtějí uskutečnit 11. května, dva týdny před prezidentskými volbami na Ukrajině.