"Evropská unie už (rozhovory) nadále zprostředkovávat nemůže," řekl Schröder. "Evropa udělala chybu, že se postavila za jednu frakci, a nyní je jen jednou ze stran (v konfliktu)," řekl bývalý německý kancléř.

Schröder také odmítl myšlenku unijních sankcí proti ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi a jeho spolupracovníkům, po nichž volá ukrajinská opozice i někteří evropští politici. Podle bývalého kancléře by v současnosti sankce ničemu neprospěly. Schröder je přesvědčen, že hlavní úsilí evropských politiků by nyní mělo směřovat k tomu, aby nedošlo k rozdělení Ukrajiny.

Bývalý kancléř také odmítl myšlenku, že by se sám zapojil do vyjednávání mezi ukrajinskou vládou a opozicí. "Zprostředkování v ukrajinském konfliktu nemůže převzít žádný jednotlivec," řekl. "V současné situaci je potřeba instituce, která může mluvit s oběma stranami - a to může být jedině Organizace spojených národů," prohlásil Schröder.

Situace na Ukrajině se v úterý vyostřila poté, co se vládní síly pokusily vyklidit kyjevské náměstí Nezávislosti, které je centrem protivládních protestů. Při střetech mezi policejními jednotkami a stoupenci opozice zemřelo 25 lidí, s těžkými zraněními bylo hospitalizováno 241 osob.