"Prezident Kiir vyhlásil výjimečný stav v jihosúdánských státech Unity a Jonglei," uvedla podle Reuters vláda.

"Obě strany musí zastavit své vojenské akce, aby tak daly několik dní prostor pro vyjednávání," prohlásil podle BBC zvláštní vyslanec USA v Jubě Donald Booth.

Po více než dvou týdnech bojů se Kiir a Machar pod tlakem sousedních států v úterý dohodli na mírových rozhovorech, které v Addis Abebě zprostředkuje Východoafrický mezivládní úřad pro rozvoj (IGAD). Oficiální časový plán jednání ale zatím není k dispozici.

Navzdory této dohodě boje mezi oběma tábory v Jižním Súdánu pokračují. Podle agentury AP jsou další střety hlášeny z největšího státu země Jonglei. Starosta jeho metropole Boru Nhial Majak Nhial dnes potvrdil úterní oznámení Machara, že jeho oddíly se tohoto strategického města zmocnily. Podle starosty se vládní síly "takticky stáhly" do kasáren asi tři kilometry za městem.

"Obávám se, že pokračující boje v Boru mohou zhatit začátek těchto rozhovorů," prohlásil etiopský ministr zahraničí Tedros Adhanom, který je současně předsedou IGAD. Podle úřadu jmenovaly obě strany konfliktu týmy vyjednávačů, kteří se mají dohodnout na zastavení palby a jeho monitorování. Konflikt si zatím vyžádal nejméně tisíc obětí a z domovů kvůli němu podle OSN uprchlo téměř 200.000 lidí.

Podle WHO hrozí v nejmladším státě světa kvůli znečištěné vodě, přesunům obrovského množství lidí, špatným hygienickým podmínkám v uprchlických táborech a nedostatku zdravotníků propuknutí nemocí vyvolaných hlavně kontaminovanou vodou.

"Navzdory obrovskému úsilí našich zdravotnických partnerů jsou hygienické podmínky stále nevyhovující především kvůli vysokému počtu osob hledajících útočiště na základnách OSN, kde je nedostatek místa pro ubytování takového množství lidí," uvedla v prohlášení WHO.