Ve čtyřech místnostech uvidí návštěvníci přes 150 panenek v miniaturních kostýmech, které hrají všemi možnými barvami a střihy. Připomínají vývoj módy a životního stylu od antiky až po secesi. "Jistě v nich lidé poznají řadu pohádkových hrdinek i známých osobností z minulosti. Inspiraci často čerpáme v knihách, historických filmech i na internetu," shodly se autorky výstavy Simona Mecerodová a Kateřina Citová.

Na výstavě si budou moci návštěvníci připomenout životní příběh Žofie Chotkové, manželky rakouského arcivévody a následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este, který stojí po boku své ženy oděn do háčkovaného úboru. "Máme tu také hrob svůdníka Giacoma Casanovy, o jehož obrubu s kovovým ozdobným plůtkem se podle pověsti dámám jdoucím kolem zachytávaly šaty," přiblížil ČTK Marian Hochel, kastelán zámku, na kterém známý svůdník prožil konec svého života.

Zatímco na stolech uvidí návštěvníci defilé panenek, a to i těch nejmenších, které v napodobeninách historických kočárků ztělesňují děťátka dvorních dam, na stěnách visí 191 dětských výkresů. Princezny jsou zkrátka úplně všude. Jen občas mezi nimi je kominík v háčkovaném černém obleku, loupežník a v posledním pokoji scéna z Jeruzaléma. Háčkované plenky má i Ježíšek v náruči Marie.