Zástupci Dejvického divadla berou svou účast na festivalu jako prestižní záležitost. "Je to poprvé, co budeme vystupovat na hudebním festivalu. Navíc v prostoru pro 1500 lidí. Pro takový počet diváků jsme ještě nikdy nehráli," řekl ČTK mluvčí souboru Jan Dvořák. Divadlo do Ostravy přiveze svůj aktuálně nejžádanější kus. Adaptace hry na nové prostory si ale zásadní změny nevyžádá. "Půjde maximálně o drobné úpravy scény. Samotné představení bude stejné," doplnil.

Divadlo se bude během čtyřdenního festivalu hrát jen tři dny. Na úvodní den pořadatelé žádný divadelní soubor nezařadili. "S ohledem na to, jaké rojení hudebních hvězd bude ve čtvrtek, rozhodli jsme se divadlo nezařazovat, aby lidé nepřišli o některý ze zážitků," vysvětlil. Hned na úvod festivalu se představí například islandská zpěvačka Björk či česká skupina Zrní v doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Kromě Dejvického divadla se návštěvníci mohou těšit i na novinku z dílny vítězů prvního ročníku televizní soutěže Česko Slovensko má talent, akrobatického dua DaeMen. Jeho členové oslovili další umělce, vznikla akrobatická skupina a s ní i představení Loser(s). Po roce na festival přijede i herečka Anna Polívková. Loni vystupovala se svým otcem a představením On a Ona. Letos přijede s autorskou klauniádou Krasavice interkontinentální, kde vystupuje například s Marthou Issovou.

V minulých letech bylo součástí festivalového programu více divadel. Už loni jich ale ubylo v souvislosti s uzavřením a rekonstrukcí areálu Dolu Hlubina. Stavební práce už byly dokončeny a festivaloví návštěvníci se do těchto prostor vrátí. Divadlo ale zatím ne. To zůstane pouze v Gongu. "Chceme nejprve vyzkoumat jaké to v nové Hlubině bude. Prostor vyzkoušíme. V příštím roce plánujeme, že tam divadlo opět bude," řekl Moravčík.

Na mezinárodní hudební festival přijede jedna z nejúspěšnějších britských rockových kapel Kasabian i britští držitelé Grammy Clean Bandit, kteří kombinují taneční hudbu se smyčcovou klasikou. V industriálním prostředí Dolních Vítkovic nabídne čtyři dny plné koncertů, divadel, diskusí, workshopů, filmů a výtvarných aktivit, dohromady dvě stovky akcí.

K dříve potvrzeným jménům patří například Björk, Rudimental, St. Vincent, Mika, Caribou, José González či The Cinematic Orchestra. Ve středu odtajnili organizátoři další hosty. Vystoupí mexická kytarová dvojice Rodrigo y Gabriela. K tradičním 13 scénám do programu přibude electro stage věnovaná současné elektronické hudbě. Bude otevřena v jednom ze sálů zrekonstruovaného dolu Hlubina