Tvarůžková cukrárna byla v Olomouci slavnostně otevřena dnes dopoledne. "Rozšířili jsme tady nabídku tvarůžkových moučníků. Doporučila bych i naši specialitu, kterou je tvarůžkový tatarák s topinkami a umíme i skvělý tvarůžkový pohár," řekla novinářům provozovatelka tvarůžkové cukrárny v Olomouci Blanka Poštulková.

Cukrárna má v nabídce dvě desítky druhů moučníků a dortů, z nichž se line typická vůně tvarůžků. Lidé si mohou v cukrárně pochutnat také na tvarůžkovém chlebíčku, bramboráčku, langoši či tvarůžkovém hamburgeru. Provozovatelé cukrárny už dali dohromady recepturu na tvarůžkový koktejl, který nabízí při výjimečných příležitostech a letos by jej měli představit i v Olomouci.

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století. Majitelé tradiční cukrárny v Lošticích před několika lety přišli na to, že z tvarůžků lze kromě pomazánek či smažených jídel vyrábět také dorty a zákusky, které se na první pohled tváří sladce, ale chutnají slaně a mají typickou vůni. V roce 2009 se proto pustili do vymýšlení tvarůžkových moučníků, aby mohli turistům, kteří přijedou navštívit nedalekou tvarůžkárnu A.W. a muzeum tvarůžků, nabídnout pikantní pochoutku.

Jako první vznikl loštický šáteček a koláček. V nabídce netradiční cukrárny nyní nechybí tvarůžkové šátečky, kremrole, koláče, vdolky, dorty, rolády, lokše, štrúdl či řezy plněné tímto aromatickým sýrem. Základem většiny moučníků jsou korpusy z listového těsta a lehká tvarůžková pěna.

Cukrárny v Lošticích a Olomouci mají v nabídce i několik sladkých moučníků, které ale ve vitríně zabírají mnohem méně místa. "Hosté si začínají vybírat u tvarůžkové vitrínky a dají si tak dva či tři kousky tvarůžkových moučníků. Pak přejdou ke sladké vitrínce pro sladkou tečku," podotkla s úsměvem Poštulková. Zatímco zahraniční návštěvníci bez obav tvarůžkové moučníky ochutnají, Češi jsou prý opatrnější. "Hodně lidí v naší cukrárně přišlo tvarůžkům na chuť a naučilo se je jíst," dodala.

Cukrárna má v nabídce také tvarůžkové dorty, které jsou na první pohled k nerozeznaní od těch sladkých. "Lidé si je objednávají například na oslavy narozenin či rodinná výročí. Dokonce i na svatební hostiny," řekla Poštulková. Návštěvníci si mohou v cukrárně koupit i suvenýr v podobě marcipánových tvarůžků. Poštulková věří, že tvarůžková cukrárna v centru Olomouce nebude mít o návštěvníky nouzi a stane se oblíbenou zastávkou místních i turistů.