"Na lícní straně mince je vyobrazena pečeť krále Přemysla Otakara II., přes kterou je vlevo ztvárněn český lev ve štítu a vpravo svatováclavská plamenná orlice ve štítu," popsal. Motivem rubové strany mince je pak vyobrazení plánu Českých Budějovic v době jejich založení, do něhož částečně zasahuje znak města a erb Hirza z Klingenbergu, lokátora Českých Budějovic.

ČNB vydává do oběhu celkem 16.500 kusů mince, z toho 10.900 kusů ve špičkové kvalitě a 5600 kusů v běžné kvalitě. "Nominální hodnota mince není její prodejní cenou, ta zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů," dodal mluvčí.

Přestože vznik řady českých měst není v mnoha případech zcela jednoznačně podchycen, v případě Českých Budějovic jsou okolnosti založení velmi dobře popsané. V rámci posilování své moci v jižních Čechách rozhodl panovník Přemysl Otakar II. počátkem 60. let 13. století o založení nového města na soutoku Malše a Vltavy.

"Dvousetkoruna k 750. výročí založení Českých Budějovic otevírá letošní čtveřici mincí této nominální hodnoty, které vydává Česká národní banka. Prostřednictvím dalších emisí si v letošním roce připomeneme výročí rozluštění chetitštiny Bedřichem Hrozným, narození Jana Pernera nebo představení parovozu Josefem Božkem," upozornil Zimmermann.