Podle Kobzy není poeziomat jen o poezii. "Druhý rozměr je příklad, jak jedinec může přispět do veřejného prostoru a potěšit lidi," vysvětlil. Podle ministra kultury by to mohla být "pozitivní infekce, která by se mohla šířit zemí". "Vždycky když někdo dělá něco, z čeho takzvaně nic nemá, tak to zarazí mírou své sympatičnosti, protože na to nejsme úplně zvyklí," dodal Herman.

Autory objektu jsou Jitka Tomsová a Vít Ježek, technické provedení vymyslel Václav Černý. Zvukové nahrávky veršů poskytl Český rozhlas Vltava. "Líbí se mi to propojení poezie s technikou. A že to vypadá, že poezie vychází z podzemí," okomentoval automat ve tvaru ohnuté trubky zakončené mřížkou ředitel rozhlasové stanice Lukáš Hurník.

Výroba poeziomatu stála přes 200.000 korun. "Rád bych ho umístil třeba v New Yorku, v Berlíně," dodal Kobza. Umístění v Kyjevě je už dohodnuté s Českým centrem, instalovat se bude v dubnu.

Peníze na výrobu automatu Kobza sehnal díky crowdfundingu, tedy komunitnímu financování, kdy lidé přispívají na projekty, které se jim líbí a za své peníze dostávají obvykle drobné odměny. Na náměstí Míru uslyší lidé verše Vladimíra Holana, Ivana Magora Jirouse, Egona Bondyho nebo Jáchyma Topola.