"Kapela Charlie Straight už rok neexistuje, nová kapela bude mít svůj zatím největší koncert 2. prosince v pražském Retru. Určitě zahrajeme třeba Coco od Charlie Straight, protože k té písničce mám pořád silný vztah, ale posluchači uslyší hlavně Lake Malawi, například píseň Always June nebo nový singl Chinese Trees," řekl ČTK Černý s tím, že předkapelou bude britská formace Kosoti.

Skupinu Lake Malawi vedle Černého tvoří baskytarista Jeroným Šubrt, kytarista Patrick Karpentski a bubeník Pavel Pilch, který také patřil do sestavy Charlie Straight. "Začátek roku byl takový testovací, ale když si nás promotér vybral z několika nabídek jako předkapelu pražského koncertu Thirty Seconds To Mars, uvědomil jsem si, že jsme opravdová kapela. Fanoušci náš set přijali velmi dobře, až nám z toho běhal mráz po zádech," uvedl Černý.

Následovala další úspěšná vystoupení, například na festivalu Rock for People v Hradci Králové nebo Colours of Ostrava. "Zjistili jsme, že na to máme a cítíme, že fanoušci novou kapelu vzali," konstatoval Černý.

Na singlu Chinese Trees s Lake Malawi spolupracoval londýnský producent Matt Lawrence; vznikal v jednom z pražských hotelů pod dohledem režisérky Kateřiny Kvardové. S Lake Malawi spolupracuje i Filip Gemroth z formace Make My Heart Explode.

Kapela má ambice uspět i ve Velké Británii, právě ostrovní kytarové scéně se hudba Lake Malawi nejvíce blíží. "Jsme přece jenom jiní. Anglická hudba je taková ponurá a s většími extrémy. My máme v krvi český folklor, naši rodiče neposlouchali The Smiths nebo celou diskografii The Cure. Konkrétně moji rodiče byli nedávno na koncertu Karla Gotta a my jsme pořád doma v České republice," podotkl Černý.

Pětadvacetiletý Albert Černý podobně jako Ewa Farna, Tomáš Klus a další úspěšní interpreti pochází z Třince. "Ta vzdálenost od Prahy člověka hecuje k tomu, aby se více snažil," konstatoval.