"Do značné míry je to biografická kniha, protože všechny fakta jsou skutečná. Některé materiály jsem čerpala dokonce z archivů Státní bezpečnosti. Vztahy v rodině jsou opřené o skutečné události, ale v osobní rovině jsem samozřejmě hodně fantazírovala. Ale je to příběh Pavlíniných rodičů, jejího dětství a dospívání, takže je tam hodně pravdy," řekla ČTK Formanová.

Kniha vycházející v nakladatelství Prostor vypráví o mladých rodičích Anně a Jiřím Pořízkových, jejich útěku z Československa v roce 1968, erotikou nabitém vztahu, odvaze i selhání.

Pořízkovi si za svou novou vlast vybrali Švédsko. V Československu jim zabavili majetek a odsoudili je za nedovolené opuštění republiky. Opakovaně žádali československou vládu, aby dceři povolila odjet za nimi, avšak bezvýsledně. V roce 1971 zahájili hladovku, ale ničeho nedosáhli. V zoufalství vyslechli nápad švédských pilotů, že dceru unesou. První pokus ztroskotal, podruhé bez vědomí manžela letěla tehdy těhotná Anna. Státní bezpečnost však o akci věděla, piloty i Annu zadržela a ve snaze rozbít rodinu jí umožnila návrat k rodičům a dceři. Zastaveno bylo i její trestní stíhání. Pořízka se znovu pokusil o únos, ale upravené automobily odhalili pohraničníci. Anna povolení k vystěhování za manželem dostala až v roce 1974. Pavlíně bylo tehdy devět let a otce neviděla šest let. Rodiče se po setkání celé rodiny brzy rozešli.

Pavlína Pořízková se později stala první dívkou ze střední a východní Evropy, která se dostala na absolutní špičku modelingu. Stala se tváří kosmetiky Estée Lauder za šest milionů dolarů, Harpers Bazaar ji zařadil mezi deset nejkrásnějších žen světa, zahrála si i v několika filmech. Jejím manželem je Ric Ocasek, zpěvák rockové skupiny The Cars, s nímž má dva syny.

Martina Formanová studovala pražskou FAMU, obor dramaturgie - scenáristika. Ještě před ukončením studia odešla do USA. Vystřídala mnoho zaměstnání, pracovala i jako asistentka Miloše Formana při natáčení jeho filmu Lid versus Larry Flynt. Po promoci se vrátila do USA natrvalo, s Formanem má dvojčata Andyho a Jima.

Svůj knižní debut Skladatelka voňavého prádla Formanová vydala v roce 2002. Úspěch měla i druhá povídková knížka Trojdílné plavky z roku 2007. Rovněž následující Ten sen je o vztazích, jeho hrdinka utíká na sklonku 80. let z Prahy do Ameriky.