De la Renta, rodák z Dominikánské republiky, si ve světě módy udělal velké jméno již v 60. letech minulého století, kdy se stal dvorním návrhářem tehdejší módní ikony, manželky prezidenta Johna F. Kennedyho Jacqueline. Šatníky Bílého domu plnil poté i nadále, když oblékal Nancy Reaganovou, Hillary Clintonovou či Lauru Bushovou. S nynější první dámou Michelle Obamovou ale už udržoval chladnější vztahy poté, co jí před třemi roky vyčetl, že příliš podléhá zahraničním značkám. Ta si také od něho nic neoblékla.

"Jsme hluboce zarmouceni úmrtím našeho drahého přítele Oscara de la Renty. Jeho pozoruhodný talent a vynikající vkus pozdvihl americkou módu. Jeho vřelost a přátelství nám budou chybět," napsali Bill a Hillary Clintonovi v prohlášení.

"Jsme s Georgem hluboce zarmouceni ztrátou našeho drahého přítele Oscara de la Renty," napsala také Laura Bushová, která vzdala hold "velkorysé a vřelé osobnosti, jeho šarmu a báječnému talentu".

"Oscar vytvořil svět luxusu, stylu a elegance, které mu byly vlastní," uvedla návrhářka Vera Wangová na Twitteru. "Budete vždy gentlemanem módy," vyjádřila se také modelka Naomi Campbellová. "Svět ztratil jednoho z nejúžasnějších lidí, které jsem kdy potkal," napsala také manekýnka Karlie Klossová. "Přišli jsme o módní ikonu," zareagoval americký návrhář Marc Jacobs.

V průběhu let se de la Renta, známý jako odpůrce džín a sportovních triček, kterého časopis Women's Wear Daily zařadil mezi stovku nejvlivnějších návrhářů světa, vyprofiloval jako tvůrce luxusních koktejlových šatů a večerních rób, jež se pravidelně objevují na vyhlašování filmových Oscarů. Příležitost si obléci některé z jeho výtvorů měly i například finalistky soutěže Česká Miss 2011.

Mezi jeho poslední veřejné známé modely patří šaty, v nichž si nedávno při mediálně sledovaném obřadu v Benátkách brala herce George Clooneyho obhájkyně lidských práv Amal Alamuddinová.

De la Renta v osmnácti letech odešel na univerzitu ve španělském hlavním městě Madridu, aby zde studoval malbu. Velmi brzy však zjistil, že více než malířství jej zajímá móda a design. Jako učeň působil v různých módních domech, mimo jiné i u jednoho z nejrenomovanějších španělských návrhářů - Cristóbala Balenciagy. Ze Španělska později zamířil do Paříže, kde pracoval jako pomocný asistent pro značku Lanvin. V roce 1965 zde založil vlastní značku.