Ostravské kolo bude první v Česku a soutěž tam začne. Už podruhé se jí účastní metalová skupina Noizztoy z Ostravy. "Přihlásili jsme se znovu po loňské zkušenosti. Bereme to jako šanci se trochu zviditelnit," řekl zástupce kapely, která metal kombinuje i s dalšími styly, Josef Josefus. Loni, kdy se soutěž v ČR objevila poprvé, skupina hrála v Jihlavě a skončila třetí. "Porota nás motivovala. Řekli nám, že to je nadějné a máme na sobě ještě pracovat. Líbil se jim náš zvuk i celkový projev kapely," řekl.

Největší mezinárodní souboj hudebních skupin sekoná ve více než 35 zemích. Ostravského kola se kromě Noizztoy účastní dalších až deset skupin. Dvě nejlepší postoupí do celostátního kola. "Odtud se pak vítězná kapela automaticky dostane do mezinárodního finále do Dubaje," dodal Helcl.

Tam pak budou v konkurenci muzikantů z dalších 35 států hrát o mezinárodní turné, kontrakt s produkcí a kontrakt s vydavatelstvím nebo o 100.000 amerických dolarů (2,182 milionu korun). Částečně ve finančních prostředcích a částečně v balíčku zahrnujícím například nahrávací časy ve světových studiích. "Soutěže podporuje autorskou tvorbu kapel, přičemž je žánrově bez omezení, navíc přístupná všem skupinám, které dělají originální muziku bez ohledu na věk," uvedl jednatel české větve Miloš Burýšek.

Loňský národní vítěz skupina Doctor Victor už svůj úspěch ve finále zúročila. Objevila se například jako předkapela na comebackovém turné, představili se na předávacím ceremoniálu žánrových Andělů. "S kapelou jsme byli v několika soutěžích a pokud má nějaká soutěž v Čechách smysl a hlavně zahraniční dosah, tak je to tato," řekl bubeník kapely Tomáš Formánek.