V americkém Nashvillu ve středu zemřela legenda americké country hudby, zpěvák George Hamilton IV. Slavný umělec spolupracoval i s českými skupinami a zpěváky, například s Country Beatem Jiřího Brabce. Zpěvák zemřel v nemocnici poté, co utrpěl srdeční záchvat. Bylo mu 77 let.

Hamilton na sebe upozornil ještě jako mladíček koncem padesátých let a během pěti let dostal hned 15 svých singlů do americké hitparády. Ten poslední přišel v roce 1964, kdy se světová hudba s nástupem Beatles začínala překotně měnit. Hamilton se v té době stáhl už jen na countryovou scénu, na níž patřil dalších mnoho let ke klasikům.

Hamilton rovněž přivezl country hudbu do Ruska a do tehdejšího Československa. Když v roce 2010 vystupoval na hudebním festivalu Porta, ke svému vztahu k Česku uvedl: "Vždycky to tu pro mě mělo velký význam. Poprvé jsem tu hrál už v roce 1974, kdy mi zařídil pozvání Jiří Brabec. Prý jsem byl vůbec první americký country zpěvák, který tu hrál, a pak to přešlo v celou tour po východním bloku. Po návratu v Nashvillu mě pasovali na mezinárodního ambasadora country. To byl vlastně jeden z milníků v kariéře."