Tváří letošního pátého ročníku módní akce je česká modelka Jana Knauerová. Po dnešní večerní přehlídce modelů Jakuba Polanky ji diváci uvidí ještě v sobotu, kdy předvede modely uskupení LaFormela.

Kromě zmíněného pláště viděli dnes módní fanoušci několik dalších modelů z Šimonovy kolekce jaro/léto 2015; fashion weekend letos poprvé představuje právě kolekce na příští sezonu, jak je zvykem na zahraničních akcích. "Podstatné pro mě bylo prostředí dělníka či řemeslníka, které jsem se snažil reflektovat,“ uvedl. Inspiroval se prý i obrazy malíře Tomáše Absolona, absolventa malby na AVU v Praze.

Kolekci pánské módy tvoří saka či krátké bundy kombinované s kraťasy a kontrastně barevnými podkolenkami či ponožkami; saka i bundy mají často výrazně široká ramena, některé odkazují k vojenským leteckým bundám, barevnost je většinou jednoduchá.

Značka Antonin Simon vznikla v roce 2013 na základě školního projektu, který se představil i v rámci soutěže Start-Up na Mercedes-Benz Prague Fashion Weekendu 2013. Za stejnou kolekci pak její autor získal i ocenění Dobrý design 2013 v Národní ceně za studentský design.

Spolu se Šimonem představila svoji tvorbu pro ženy Karolína Juříková, studentka posledního ročníku v Ateliéru designu oděvu a obuvi Liběny Rochové na UMPRUM, která v roce 2013 absolvovala stáž u známého avantgardního návrháře Bernharda Willhelma ve Vídni. V řadě na jaro/léto 2015 experimentuje tato začínající návrhářka s technikou art protis, známou spíše z volného umění a z druhé poloviny 20. století, která je československým patentem.

Ve svých modelech tuto netkanou textilii použila na svetrech či na šálových límcích kabátů. Kolekce je ve výrazných kontrastních barvách fialové či zelené, které jsou kombinované se žlutými doplňky z odlišných materiálů. V sérii jsou overaly či kalhotové kostýmy s transparentními topy, oblečení má geometrické tvary i zdobení.