Po úspěchu alba 7th Symphony, které vyšlo v roce 2010, nyní finští violoncelloví rockeři dokončují své osmé studiové album. Jeho vydání je plánováno na počátek roku 2015, uvedla Selingerová.

Po vydání alba 7th Symphony si Apocalyptica udělala přestávku, aby se její členové mohli věnovat jiným hudebním projektům. Eicca Toppinen se přeorientoval na bicí ve své další kapele Cherry and the Vipers, Mikko Sirén si zahrál na albu Emigrate projektu Richarda Kruspeho ze skupiny Rammstein a vystupoval s nejpopulárnějším finským hiphoperem Cheekem. Paavo Lötjönen spolupracoval s Tipe Johnsonem a Perttu Kivilaakso se věnoval komorní hudbě.

Apocalyptica skládala i nový materiál a vystoupila v multimediálním projektu Wagner Reloaded, který připravil choreograf Gregor Seyffert. Letos dosud poslední projekt Apocalyptiky s názvem Apocalyptic Symphony představil kapelu poprvé s klasickým orchestrem Avanti! Chamber Orchestra.

Na novém albu s nimi vystupuje zpěvák Franky Perez, který s Apocalyptikou vyrazí i na turné. Perez vydal svůj debut v roce 2003, později se spojil s členy System of a Down Daronem Malakianem a Johnem Dolmayanem v kapele Scars on Broadway. V roce 2009 se stal vokalistou skupiny kytaristy Slashe, následovala spolupráce s dalšími významnými hudebníky.

Apocalyptica začala hrát v roce 1993. O tři roky později vydala debutové album Plays Metallica By Four Cellos, na kterém převedla písně této metalové legendy do nového hudebního hávu. Alba se nečekaně po celém světě prodalo několik milionů kusů. V roce 2000 skupina hudebníků s klasickým vzděláním vydala album Cult, kterým opustila coververze známých hitů a začala psát skladby vlastní.