Vystoupení dvojice amerických rockerek přihlížely u jednoho z hlavních podií stovky diváků. Koncert předcházel slavnostnímu zahájení 18. ročníku festivalu, na které organizátoři Pohody pozvali ukrajinskou filharmonii.

K hlavním tahákům programu letos patří německá skupina Kraftwerk, která je označována za průkopníka elektronické hudby. Na podiích se představí také další projekty elektronické scény, jako například Goldfrapp, Moderat, Modeselektor, Disclosure a Mount Kimbie.

Festival každoročně přiláká asi 30.000 diváků včetně návštěvníků z Česka. Ti si budou moci vybrat i z koncertů britské kapely Travis, hudebníka Trickyho nebo zpěvačky Kelis. Kapela Travis měla vystoupit na Pohodě už před pěti lety, tehdy ale festival skončil předčasně po pádu obřího stanu. Tragédie si vyžádala život jednoho člověka a několik desítek zraněných.

Na Pohodě je zastoupena také česká hudební scéna. Na podiu vystoupí například Banjo Band vedený Ivanem Mládkem, dále Ohm Square, Never Sol, Manon Meurt nebo Agon Orchestra. Jedna z festivalových scén je věnována umělcům ze zemí visegrádské čtyřky, do které kromě ČR patří i Slovensko, Maďarsko a Polsko. Návštěvníkům zazpívá rovněž jedna z nejúspěšnějších slovenských zpěvaček posledních let Jana Kirschner, své umění představí také legendární slovenský hudebník Marián Varga.

"Každý rok se program mění, ale zároveň chceme, aby každý ročník byl útulní, aby to bylo setkání lidí, kteří spolu prožijí pěkný čas," řekl ČTK ředitel festivalu Michal Kaščák.

Součástí hudebního festivalu je už tradičně bohatý doprovodný program. Přehlídky literatury se zúčastní například český básník, hudebník a výtvarník Pavel Zajíček nebo básník J. H. Krchovský. V jiné části programu zase vystoupí známý slovenský herec a humorista Milan Lasica. Připravena jsou i divadelní představení, součástí festivalu stejně jako po minulé ročníky akce je pojízdné kino. "Je velmi vzrušující propojovat různé druhy umění. Tak, jak se zde potkají různí návštěvníci, tak se zde potkají různí hudebníci s umělci, kteří dělají jiné druhy umění," poznamenal Kaščák.

Netradiční zastoupení bude mít na festivalu sport. Slavný Stanley Cup donese v pátek na hlavní podium trenčínský rodák a hokejový útočník Marián Gáborík, který se svým klubem Los Angeles Kings vyhrál uplynulý ročník NHL.

Divácká kapacita festivalu, která čítá 30.000 lidí, v jeho úvodu vyprodána nebyla. Vstupenka na místě přijde na 119 eur (zhruba 3250 korun).