Na albu se Lipo nebrání překračování rapového žánru. "S producentem Martinem Ledvinou jsme se pustili na neprobádané území, když jsme hiphopové beaty, které dělal mladý producent ODD, spojili s různými nástroji, což je v Čechách nevídaná záležitost," řekl dnes v rozhovoru s ČTK.

V prvním singlu z alba, sociálně laděné baladě Město, co spí, se objevuje operní zpěv mezzosopranistky Ester Pavlů spolu s výrazným partem tahací harmoniky. Ve funky Plameny zase hostuje zpěvačka Tereza Černochová a v druhém singlu Kruhy se představuje vokalistka Yanna. Dalším oživením alba je violoncello Terezie Kovalové ve skladbě Hlubiny nebo Kühnův dětský sbor v refrénu písně Všechno má svůj čas.

"Mým cílem nebylo zvát na desku nějaké hvězdy, ale interprety, kteří songy nějakým způsobem obohatí. Hostování vznikala spíše během procesu nahrávání. Hip hop je do určité míry monologický, proto jsme hledal nějaké oživení," uvedl Lipo.

Experimenty za hranice rapového žánru přinášejí pro Lipa uznání části hudebních kritiků, ale také negativní ohlasy. "Někteří příznivci rapu velmi nelibě nesou jakékoliv překročení čistoty toho žánru, což mi přijde jako strašná zabedněnost. Proto jsem na hiphopové scéně dost solitérní. Vyhýbám se tématům, jako jsou drahá auta, zdůrazňování finanční nezávislosti nebo projevům machismu," uvedl.

Kromě vlastní tvorby se Lipo věnuje režii videoklipů. Mimo vlastních klipů točil například video k písni Navěky Tomáše Kluse a Anety Langerové, dále Levnou instituci a Kávu a sex Marka Ztraceného nebo Možná se mi zdáš, La La a By My Side od Debbi. Za režii klipu La La byl nominován na cenu Český slavík v kategorii videoklip roku. "Myslím, že na výběru interpretů, pro které natáčím klipy, je vidět, že mám rád různé žánry včetně kvalitního popu," podotkl.

Lipo se narodil v roce 1986, pochází z Liberce. Poprvé se výrazněji prosadil v projektu Básníci před mikrofonem (BPM), který založil s Pauliem Garandem jako odnož českého rapu vycházející především z poezie. Debutová deska BPM nazvaná Slova se objevila v roce 2007. Druhou desku BPM vydali v roce 2009 a pojmenovali ji Horizonty. Za album byli oceněni žánrovou Cenou Anděl a získali dvě nominace na Hudební ceny Óčka. Na jaře 2011 oznámil Lipo práci na sólové debutové desce. V prosinci 2012 Lipo otevřeně podpořil kandidaturu Jiřího Dienstbiera na post prezidenta, když natočil spot s názvem Chci změnu.