Expozice byla otevřena v den zpěvákova narození. Vernisáž si nenechaly ujít stovky lidí, do galerie se mnozí z nich ani nevešli a písně poslouchali na nádvoří. "Jsou tady například originál singly na plechu. Zapůjčil jsem na výstavu i rodinný pečetní prsten, je tady i Cena Olomouckého kraje, když byl otec uveden do síně slávy, je tady stříbrná Bratislavská lyra, je tady toho spousta. Myslím, že lidé to najednou nezvládnou si to prohlédnout a na výstavu se znovu vrátí," řekl dnes ČTK zpěvákův syn Pavel Novák mladší. "Je to pro mne zadostiučinění toho, co celý život dělal," dodal.

Expozice nese název Jsi tu stále. Návštěvníky provází zpěvákovými muzikantskými začátky, obdobím vrcholné popularity, působením na celostátní profesionální scéně i zpěvem pro přerovské publikum. Na výstavě mohou lidé nahlédnout i do zpěváka osobního života. "Jde spíše o výstavní projekt. Chtěli jsme návštěvníky provést zpěvákovým osobním životem, ale zároveň i zmapovat šedesátileté období hudebního vývoje v Přerově," uvedla vedoucí galerie Lada Galová. Na výstavě nechybí zpěvákův oblíbený klobouk a kytara. Dobové plakáty na expozici zapůjčilo Muzeum Komenského.

Zpěvákova hvězda zazářila koncem 60. a počátkem 70. let, kdy dobýval tuzemské hitparády. Zpívat začal ještě na gymnáziu (v roce 1961), se souborem tradičního jazzu Dixiland Přerov. Byl jedním se zakladatelů skupiny Synkopy, s níž natočil úspěšnou píseň Vyznání. V roce 1967 získal bronzového slavíka a založil vlastní skupinu Vox, následovanou po deseti letech skupinou Proto a v 90. letech Family. Zpíval i v televizním seriálu Píseň pro Rudolfa. Úspěchy slavil mimo jiné s hity Pihovatá dívka, Asi, Nádherná láska, Chci zapomenout či Malinká.

Zpěvák, skladatel, hudebník, spisovatel Pavel Novák byl vystudovaným učitelem tělocviku a biologie. Zemřel ve 64 letech 11. února 2009, kdy prohrál svůj boj s rakovinou.