Auto dostalo v zatáčce smyk, strom se po nárazu vyvrátil. Vážně zraněna byla dívka na předním sedadle. "Policisté zjistili, že řidič a jeden ze spolujezdců nebyli připoutáni bezpečnostním pásem," uvedla Čírtková.

V celém kraji řešili policisté během silvestrovských oslav hlavně rvačky a výtržnictví. Na Třebíčsku museli v noci hledat opilého čtrnáctiletého chlapce a na Jihlavsku vytahovali nad ránem z bažiny třiadvacetiletého mladíka, který se vracel z oslavy.

"Silvestrovské oslavy na Vysočině tentokrát výrazně zaměstnaly policisty, a to napříč územím celého kraje," uvedla Čírtková. Na tísňové lince přijali během noci přes 50 oznámení. Na protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě policisté odvezli 12 opilců.

Čtrnáctiletý chlapec odešel z domu v jedné obci na Jemnicku. Předtím popíjel whisky s o rok starším kamarádem. Staršího hocha našli dvě hodiny po půlnoci v pokoji jeho rodiče bezvládného. Skončil v nemocnici. Druhý opilý chlapec odešel z domu, policisté ho objevili v autobusové zastávce a odvezli domů. V dechu měl 0,63 promile alkoholu.

U Hrbova na Jihlavsku zapadl kolem 04:00 do bažiny po bývalém rybníku podnapilý třiadvacetiletý mladík. Šel pěšky domů z Polné a zabloudil, pomoc si přivolal telefonem. Policisté ho našli kolem 05:00, v bahně byl zabořen po pás. "Mladík byl při vědomí, ale silně podchlazený," uvedla mluvčí. Záchranáři ho převezli do nemocnice.

Opilý řidič havaroval v 03:00 mezi Sněžným a Kuklíkem na Žďársku, byl lehce zraněn. V dechu měl 1,85 promile alkoholu, navíc se ukázalo, že má soudně uložen zákaz řízení.

Ve Velkém Beranově způsobila zranění světlice. Asi kvůli větru vlétla na balkon jednoho domu a rozbila okno. Střepy pořezaly muže, který stál na balkoně. Byl lehce zraněn na ruce.

Krajští záchranáři ošetřovali celkem tři lidi poraněné petardami. "Zranění byla lehčího charakteru. Jednalo se pouze o popáleniny nebo poranění ruky," uvedla ředitelka záchranky Vladislava Filová. Během noci měla záchranka v kraji 77 výjezdů, jednou tolik než při všedních službách. Ve čtyřech případech museli záchranáři pomoci lidem intoxikovaným alkoholem. Ošetřovali i různé úrazy a osm lidí poraněných při potyčkách.

Hasiči měli na Vysočině poslední den v roce o něco méně práce než před rokem. Zaměstnávaly je hlavně dopravní nehody. Před půlnocí hasili kontejner na odpadky ve Velkém Meziříčí.

vst mal