"Další tituly jsou vybírány nejen podle dostupnosti, ale také podle různorodosti žánrů. Festival zahájíme jedním z nejlepších thrillerů Alfreda Hitchcocka Vertigo. Historický velkofilm Cid nás přenese do Španělska před téměř tisícem let, podíváme se také na Divoký západ, pod hladinu moře nebo na počátky křesťanství," uvedl vedoucí krnovského kina Pavel Tomešek. V Krnově se tak z archivních skladů budou promítat například filmy Divoká banda, Magická hlubina nebo rocková opera Jesus Christ Superstar. "Shánět filmy pro jubilejní ročník je úkol obzvlášť nevděčný, neboť víme, že pravděpodobně nenaplníme všechna očekávání našich pravidelných diváků," uvedl Tomešek.

Ředitelka pořádajícího Městského informačního a kulturního střediska Krnov Kateřina Lindovská doplnila, že návštěvníci festivalu každoročně navrhují organizátorům mnoho filmů, které by rádi viděli. "Většinu z nich se však již na 70milimetrové filmové kopii nedaří nalézt ani v zámoří, natož v Evropě. I přesto se nám v letošním roce podařilo zajistit kopii filmu Le Mans se Stevem McQueenem, o který nás diváci v předchozích letech často žádali. Navíc si v letošním roce připomeneme 85 let od narození a 35 let od úmrtí tohoto skvělého herce," uvedla Lindovská.

Přestože organizátoři se snaží uvádět hlavně snímky, které se na festivalu dosud nehrály, v některých případech vyjdou vstříc požadavkům diváků o reprízu.

"To je i případ filmu Terminátor 2: Den zúčtování, který patřil mezi nejúspěšnější filmy festivalu v roce 2009 a mnoho mladších návštěvníků nás prosí o jeho znovuuvedení. Druhá repríza není filmová, ale rádi v programu znovu přivítáme vzácného hosta, pana Thomase Hauersleva z Dánska, který je jedním z největších evropských odborníků na 70milimetrový film," uvedl Tomešek. Vstupné na jednotlivá představení bude od 80 do 120 korun. Bližší informace k festivalu lze najít i na webových stránkách www.krrr.cz. Festival potrvá od 17. do 19. dubna.

Krnovské kino Mír 70 je jediné v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku, které pravidelně promítá 70milimetrový formát filmové kopie s původním, až šestikanálovým magnetickým záznamem zvuku. K tomu používá zaoblené plátno o velikosti 105 metrů čtverečních.