Karlštejn, Konopiště a Křivoklát si každoročně prohlédne na půl milionu návštěvníků. Patří tak k nejnavštěvovanějším památkám ve správě NPÚ. Správci těchto tří památek spouštějí projekt 3K, který by měl návštěvníkům přinést různé akce. První možností je dnes a v neděli získat poloviční slevu na základní prohlídkovou trasu Konopiště, Křivoklátu nebo Karlštejna, pokud si na jedné z těchto památek návštěvníci zakoupí vstupenku za běžné vstupné a ještě během víkendu s ní stihnou navštívit další dvě památky - ty pak budou za polovinu.

Na Křivoklátě zahájily sezonu dnes v 9:30 slavnostní fanfáry trubačů a knížecí pár osobně přivítal první návštěvníky. Slavnostní fanfáry pak budou na Křivoklátě znít v průběhu dne ještě několikrát. Karlštejn nabízí prohlídku nazvanou Soukromé a reprezentační prostory císaře Karla IV., zámek Konopiště Zámecké salony jižního křídla a na Křivoklátě to bude trasa Gotické paláce.

Plně se turistická sezona na stovce památkových objektů ve správě NPÚ rozjede po 1. dubnu. Návštěvnost státních hradů, zámků, klášterů a dalších památek byla loni rekordní. Přišlo 4,8 milionu lidí, téměř o půl milionů víc než v roce 2013. NPÚ letos pokračuje ve věrnostním programu, kdy návštěvníci po pěti vstupech mají vstup na šestou památku zdarma. Nově budou moci kromě papírových karet použít i aplikaci v mobilu nebo na internetu.

NPÚ letos slaví 25 let, po které má tato instituce v Česku na starosti památkovou péči. Pochlubit se chce úspěšnými obnovami objektů. Na 16 výstavách v památkových objektech památkáři představí jejich stav před 25 lety a nyní na současných fotografiích. Po velkých opravách se pro letošní sezonu otevřel hospitál Kuks na Náchodsku, v červnu bude ukončena oprava zámku ve Veltrusech na Mělnicku a v září barokní divadlo ve Valticích na Břeclavsku.