Pětačtyřicetiletý Taborn vydal pět nahrávek pod svým jménem, na desítkách dalších se podílel. Pořadatelé přehlídky jej považují za virtuosa a inovátora hry na piano, který ale stále není doceněn tak, jak by zasluhoval.

Při dnešním koncertu Taborn plynule přecházel od minimalistického opakování několika tónů až k bouřlivému rozehrávání celé klaviatury. "Zahajuji v Brně své sólové turné, první po přibližně roce a půl, kdy jsem se věnoval jiným věcem," řekl Taborn, než usedl ke klavíru. Pak už plynulý proud hudby přerušoval vždy jen na pár vteřin, aby se občerstvil vodou.

Osmadvacetiletý Izraelec Maestro žije v New Yorku. Do Brna přijel s triem, kde jej doplňuje jeho krajan Ziv Ravitz za bicími a peruánský kontrabasista Jorge Roeder.

Největší česká jazzová přehlídka postupně nabídne ještě 13 večerů. Zahrají například mnohonásobní držitelé Grammy Dianne Reevesová, Bobby McFerrin a Chick Corea, ale také mladí umělci z Česka, Evropy i zámoří. První přijde na řadu právě zpěvačka Reevesová, která na pódium v Bobycentru vystoupí v úterý.

Dnešním zahajovacím koncertem festival poprvé zavítal do nového klubu Sono centrum. Jinak je 14 festivalových večerů rozprostřeno na osm míst. Podrobnosti o programu najdou zájemci na webových stránkách www.jazzfestbrno.cz.