"Neoficiálně přehlídka začala už dopoledním představením pro školy. Bylo jím Stvoření světa v nastudování Divadelního souboru Kapota z Tábora," řekla Marešová. Letošní ročník je podle ní výjimečný tím, že přijedou i soubory, které dosud v Třešti nehrály, například poděbradský Divadelní soubor Jiří nebo Divadelní soubor Hálek z Nymburka.

Zatím nejvíc rezervací mají podle Marešové organizátoři na komedii Antonína Procházky S tvojí dcerou ne, s níž se představí domácí Divadelní spoubor Karla Čapka v úterý 10. března.

Většina zúčastněných souborů sází na komedie, ve festivalovém programu jsou však i čtyři pohádky. Třešťský ochotnický festival se podle Marešové dlouhodobě těší značnému zájmu publika. "Každé představení zhlédne 150 až 200 lidí," řekla Marešová. Dopolední pohádková představení zaplní školáci z Třeště i okolí. Na večerní program často přijíždí i hodně příznivců zúčastněných souborů.

Tradiční závěrečný večer festivalu se v Třešti v režii místního Divadelního souboru Karla Čapka uskuteční v sobotu 14. března. Vyhlášení čestných uznání a oceněných souborů doplní doporučení na festival Popelka Rakovník a nominace na Divadelní piknik Volyně. "Ocenění herci, režiséři a divadelní soubory dostanou tradičně skleněnou kostku pocházející z dílny výtvarníka Svatopluka Kasalého," uvedla Marešová.

Třešťského divadelního jara, které patří k nejdéle trvajícím přehlídkám svého druhu v Česku, se už zúčastnily stovky amatérských divadelních souborů. Nastudované hry viděly desetitisíce diváků. Program festivalu a další informace najdou zájemci na webových stránkách.