Děj hry se točí okolo historicky doložené události, kdy v roce 1934 do Irska přijel americký režisér Robert J. Flaherty natáčet hraný dokument Muž z Aranu, který poté získal na festivalu v Benátkách Mussoliniho pohár. Právě příjezd filmařů z Hollywoodu je hybatelem děje a jedinou zajímavou novinou za posledních dvacet let, která rozvíří jinak nudný život zdejších obyvatel.

Pod režií je - stejně jako před lety - podepsán Jakub Špalek a také scéna zůstává nezměněná, včetně autorky Libuše Josefy. Novinkou jsou Matouš Ruml v titulní roli a v dalším obsazení Martin Hofmann, Miloš Kopečný, Aleš Petráš, Lukáš Jůza a Adrian Jastraban.

Druhou novinkou jsou choreografie tanců, které pro letošní premiéru připravila Michaela Váňová na irskou lidovou hudbu v úpravě Petra Maláska.

Mrzák inishmaanský je prvním dílem druhé McDonaghovy trilogie, která pokračuje Poručíkem z Inishmoru a nedokončenou hrou Smrtky z Inisheeru. Jejich devizou jsou podle kritiky perfektně vystavěné dialogy a vypointování situací.