Podle Jana Noháče ze společnosti Aerofilms ovlivňoval surrealismus českou kulturu od 20. let minulého století, ale až v relativně svobodných 60. letech mohla tato estetika výrazněji pronikat k širší veřejnosti. V té době se výrazně uplatnila v projevu některých autorů filmových plakátů, které právě zažívaly svůj největší rozkvět. Výstava jich představuje stovku.

"Surrealismus se svou tajemnou, mnohoznačnou, často i existenciální symbolikou odkazuje v životě člověka a společnosti na aspekty, pro které oficiálně nebyl prostor: sny, noční můry, ohrožení, smrt. V rámci užitého umění mohli tvůrci filmového plakátu se surrealistickým jazykem víceméně volně pracovat. Ovšem s výjimkou erotiky, která se stala obětí cenzury," uvedl spoluator výstavy Dušan Brozman.

Filmoví fanoušci například zjistí, že surrealismem byl z českých plakátových autorů nejvíce ovlivněn Josef Vyleťal, a to i ve své volné tvorbě. Právě on vytvořil nejbohatší a nejkvalitnější kolekci plakátů inspirovaných surrealismem. Dalšími autory jsou Karel Teissig a Karel Machálek. Naopak další významní tvůrci plakátů Milan Grygar, Karel Vaca nebo Zdeněk Ziegler se jí nechali inspirovat jen okrajově.