Ve hře, kterou poprvé představil koncem 70. let pražský Činoherní klub v režii Jiřího Menzela, se Na Jezerce představí Kristýna Hrušínská, Tereza Němcová, Denisa Pfauserová, Tereza Kopsová, Petr Vacek, Jan Hrušínský, Felix Slováček jr., Michal Kern, Václav Chalupa či Rostislav Novák.

O tom, proč příběh o třech slečnách, které se snaží utajit, že jejich láska nezůstala bez následků, a rostoucí bříška proto vydávají před otcem za těžkou nemoc, zařadil do repertoáru, Hrušínský dnes ČTK řekl: "Tuhle hru mám v paměti ze 70. let, z doby, kdy jsme žili v poměrně velkém psychickém, morálním i mravním marasmu. Ta hra lidem dost pomáhala přežít. Nyní mám obavu, že kruh se uzavírá a společnost se dostává opět do jakési špatné nálady. Sami si to zaviňujeme, málo si vážíme pětadvaceti let svobody. A proto si myslím, že komedie tohoto typu mohou lidem opět pomoci," uvedl.

Podle režiséra Balcara se text komedie především zkracoval. "Trochu jsme ho aktualizovali a udělali některé dobové narážky na dnešní dobu. Pak jsme nacvičili například zpomalené záběry," řekl režisér ČTK. Domnívá se, že vzory lidského chování se nemění, řeší se už tisíce let. Podle něj tkví kouzlo této hry především v kombinaci humoru a poetiky s crazy komedií.

Balcar byl podle svých slov hozen do horké vody; jde o jeho divadelní režijní debut. Je absolventem filmové školy z Písku v oboru režie, scenáristika a dramaturgie. Rád by se v budoucnu věnoval filmu i divadlu.

"V 60. letech některá divadla oslovovala mladé režiséry, kteří dříve, než se proslavili ve filmu, začínali v divadle," komentoval to Hrušínský. A tak i Jezerka otevřela dveře mladým, nadějným talentům.

Jaroslav Vostrý, který v roce 1965 s Ladislavem Smočkem založil pražský Činoherní klub, komedii Tři v tom uvedl na scénu 16. listopadu 1978 právě na tomto jevišti Ve Smečkách. Z politických důvodů však jako její autor nakonec figuroval režisér inscenace Jiří Menzel. Legendární hra se tam uváděla sedm let.