Sir Simon Rattle je nyní šéfdirigentem Berlínských filharmoniků, kde mu mělo skončit angažmá v roce 2018. "Bude to má poslední práce, má poslední velká práce," prohlásil šedesátiletý Rattle na tiskové konferenci. "V tuto chvíli jde o normální pětiletý kontrakt s možností prodloužení," odpověděl slavný dirigent na otázku ohledně podmínek nové smlouvy. "Všem vám je ale nejspíš zřejmé, že jde o dlouhodobější záležitost," dodal.

Na Londýnském symfonickém orchestru ho prý přitahuje jeho vzdělávací program a rovněž kvalita hudebníků. Rattle zároveň dodal, že se také těší na to, že se "vrátí domů".

Rodák z Liverpoolu vystudoval londýnskou Royal Academy of Music. V letech 1980 až 1998 vedl Birminghamský symfonický orchestr, který dostal na světovou úroveň, což mu přineslo velký respekt kolegů i veřejnosti. V roce 2002 se ujal Berlínské filharmonie. Dirigentský post, který je považován za nejprestižnější ve světě symfonické hudby, převzal po legendárním Claudiu Abbadovi. Do čela orchestru si jej tehdy vybrali v tajném hlasování sami jeho členové.