Znovuotevření muzea bylo několikrát odloženo. Částečně bylo otevřeno již v roce 2009, a to pro významné hosty a školy. Teď bylo zpřístupněno široké veřejnosti. Otevření bylo urychleno v reakci na zničení soch z předislámského období v severoiráckém Mosulu členy organizace Islámský stát (IS). Sochy zničili o víkendu islamisté spolu s knihovnou, mezi jejímiž exponáty bylo 8000 velmi vzácných svazků.

"Připravovali jsme se po dobu několika měsíců. Muzeum má být otevřené pro všechny," řekl agentuře AFP náměstek iráckého ministra pro cestovního ruchu a starožitnosti Kaís Husajn Rašíd.

"Události v Mosulu nás vedly k urychlení naší práce a chtěli jsme otevřít už dnes v reakci na to, co spáchali zločinci IS," dodal.

IS zveřejnil video zachycující ničení artefaktů v mosulském muzeu. Byly mezi nimi sochy staré 3000 let. Ředitel knihovny Ghaním Taan řekl, že lidé z IS se do budovy dostali s pomocí bomb, i když je zástupci města žádali, aby knihovnu, založenou v roce 1921, ušetřili.

Mezi jejími svazky byly knihy z 18. století napsané aramejsky, dále první výtisky irácké tiskárny z 19. století, svazky z osmanského období, noviny ze začátku 20. století a také vzácné předměty jako globus a přesýpací hodiny, jaké užívali staří Arabové. Byly v ní uloženy také knihy shromážděné stovkou významných mosulských rodin.

Za invaze v roce 2003 byla knihovna sice cílem zlodějů, ale lidem z jejího okolí se velkou část sbírek podařilo ukrýt. Bohaté rodiny pak ukradené svazky vykoupily a knihovně vrátily.

Sbírky bagdádského muzea, které bylo postaveno v roce 1926, obsahují předměty pocházející z doby kamenné i z biblického období. Po invazi, kterou byl roku 2003 svržen bývalý prezident Saddám Husajn, bylo mnoho iráckých památek vypleněno. Americká armáda byla za špatnou ochranu bagdádského muzea kritizována.