Národní muzeum, v jehož sbírkách se Budyšínský rukopis nachází, jej od restaurování v 90. letech zpřístupňuje teprve podruhé. "Z hlediska kulturně-historického je jeho cena nevyčíslitelná, ale pojištěný je na 100 milionů korun, což je u předmětu tohoto druhu obvyklá cena. Na této výstavě je ještě vystaven relikviář svatého Maura, jehož pojišťovací hodnota je půl miliardy," řekl ČTK autor a hlavní kurátor výstavy Petr Pavelec. "Pokud jde o bezpečnostní opatření, tak v českém státě neexistuje bezpečnější místo, než je Pražský hrad," dodal.

Výstava Hrady a zámky objevované a opěvované ukazuje přes šest stovek nejcennějších exponátů z českých státních památek a za první měsíc se na ni přišlo podívat téměř 20.000 lidí. Vystavení Budyšínského rukopisu je pro ni vrcholná událost. "Výstava je o hradech, které vytvářely národní dějiny, a Kosmova kronika je prvním písemným zpracováním těchto dějin. Kosmas pracoval před téměř tisíci lety tady na Pražském hradě a s největší pravděpodobností tady kroniku sepisoval," uvedl Pavelec.

Rukopis je latinským textem, v němž se poprvé objevuje pověst o praotci Čechovi či o kněžně Libuši, je psán na pergamenu a doplněn druhotně vloženým vyobrazením Čecha a Lecha stojících u Pražského hradu, sídla a pevnosti Čechů. "Pro mě jako historika je to velká událost, myslím, že podruhé se už k prohlídce originálu Budyšínského rukopisu nedostanu," sdělil Pavelec.

Po navrácení památky do Knihovny Národního muzea bude Budyšínský rukopis na výstavě nahrazen starým tiskem Kosmovy kroniky z roku 1621, uloženým obvykle v knihovně hradu Křivoklát. Ten pak bude v Jízdárně Pražského hradu až do konce výstavy 15. března.

Poslední lednový víkend budou v Praze vystaveny dva unikátní středověké rukopisy, jež patří k největším pokladům českého písemnictví a českých sbírek. Vedle Budyšínského rukopisu nabídne v Klementinu dvoudenní výstava 31. ledna a 1. února Kodex vyšehradský, románský rukopis, který popisuje korunovaci knížete Vratislava II. prvním českým králem.