"Kolarov vystudoval na pražské FAMU. K jeho dílům patří bulharská klasika Kozí roh, která v roce 1972 získala Zvláštní cenu poroty na MFF v Karlových Varech," řekla ČTK mluvčí přehlídky Jitka Trojanová. Letos je věnována stému výročí bulharské kinematografie. Organizuje ji Velvyslanectví Bulharské republiky v ČR a Bulharský kulturní institut.

Vstupné v kině Lucerna činí 100 korun, do kina Evropský dům je vstup zdarma. Všechny filmy budou opatřeny anglickými a českými titulky. Více informací je na www.bki.cz.

Festival zahájí celovečerní drama Stefana Komandareva Soud, kterým mimo jiné otevírá dnes aktuální téma imigrace do Evropské unie. V programu se objeví také celovečerní debut režisérky Mayi Vitkové nazvaný Viktoria, který byl jako první bulharský film vybrán na festival Sundance. "Filmy Soud a Viktoria budou společně s jejich tvůrci pokračovat na festival Berlinale," dodala Trojanová.

Dokumentární filmy budou promítány v kině Evropský dům. Jejich výběr se tematicky točí kolem života v současné bulharské společnosti. V rámci doprovodného programu je připravena výstava fotografií Reflexe, která bude v kavárně kina Lucerna a v Evropském domě přístupna do 11. února.