"Především díky schopnosti upozornit na nejlepší kinematografické počiny roku a nabídce alternativního hodnotícího pohledu na domácí filmovou tvorbu," dodala. Ceny uděluje profesní organizace filmových novinářů a publicistů Sdružení českých filmových kritiků, jejichž hlasování je dvoukolové.

Podle Donátové budou ceny uděleny v osmi kategoriích - nejlepší film, nejlepší dokument, nejlepší režie, scénář a kamera. A dále za nejlepší herecké výkony v ženských i mužských rolích. Samostatnou kategorií je pak Cena RWE pro Objev roku. Vyhlášení nominací, které vzejdou z prvního kola hlasování, se předpokládá začátkem ledna.

"V uplynulých letech rozhodovalo v jednotlivých kolech vždy kolem čtyř desítek filmových kritiků a publicistů. S podobným počtem se počítá i pro letošní ročník," dodala Donátová.

Během čtyř ročníků bylo Cenou české filmové kritiky vyznamenáno několik desítek umělců. Pouze dva však patří mezi dvojnásobné laureáty v různých ročnících - kameraman Vladimír Smutný, oceněný za filmy Kuky se vrací (2010) a Poupata (2011). Herečka Simona Babčáková byla oceněna za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli filmu Největší z Čechů (2010) a za nejlepší vedlejší roli ve filmu Rodina je základ státu (2011).

Hlasování filmových kritiků je veřejné, výsledky hlasování budou oznámeny na webových stránkách www.filmovakritika.cz.

Držitelé výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) Český lev budou vyhlášeni v pražském Rudolfinu 21. února. Skleněné sošky z dílny Jakuba Berdycha budou opět předány ve Dvořákově síni během gala večera. Jméno moderátora zatím akademie neoznámila, zřejmě se tak stane na tiskové konferenci 14. ledna. Přímý přenos odvysílá Česká televize na programu ČT1.