Filharmonie Brno do nového roku vstoupí tradičně hned 1. ledna koncertem v Janáčkově divadle. Pod taktovkou Jakuba Hrůši zazní například Třírohý klobouk Manuela de Fally a klavírní koncert Petra Iljiče Čajkovského. Večer je vyprodaný. Na Nový rok zazní klasická hudba také v Besedním domě, kde svůj benefiční koncert odehraje Moravské klavírní trio. "Všechna místa v sále jsou vyprodaná, pro další posluchače jsme připravili místa přímo na pódiu," uvedl houslista tria Jiří Jahoda.

K dalším lednovým událostem patří vystoupení francouzského kytaristy Sylvaina Luca a koncerty Filharmonie Brno s řeckým klavíristou Georgem Emmanuelem Lazaridisem. V únoru orchestr připomene 100. výročí narození brněnské skladatelky Kaprálové. Zazní téměř kompletní orchestrální dílo autorky včetně nově objevené skladby Suita rustica.

V březnu se s Filharmonií Brno představí Jusupov, její umělec sezony, a to ve své "trojroli". Jeho vlastní skladby, jejichž atmosféra prozrazuje autorovy středoasijské kořeny, po přestávce vystřídá Sedmá symfonie Ludwiga van Beethovena pod Jusupovovou taktovkou. Sezonu pak v květnu završí Pátá symfonie Gustava Mahlera.

Velikonoční festival duchovní hudby letos na přelomu března a dubna znovu přinese jak středověké skladby, například chorální zpěvy z rukopisů Elišky Rejčky, tak soudobou tvorbu. Poprvé využije nové koncertní varhany v jezuitském kostele, které rozezní jeden z nejlepších současných varhaníků Christian Schmitt.

Bienále Moravský podzim pořadatelé tentokrát věnují souvislostem hudby s filmem. Rezidenčním umělcem se stane světoznámý estonský skladatel Erkki-Sven Tüür. Festival zahájí Česká filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka a ukončí Filharmonie Brno pod taktovkou dirigentské hvězdy Olari Eltse. "Očekáváme příjezd jednoho z nejlepších světových těles, jehož jméno budiž zatím tajemstvím," uvedli pořadatelé na webu přehlídky.

Nabídku klasické hudby v Brně rozšiřují také abonentní cykly Bacha na Mozarta a Barbara Maria Willi uvádí..., oba zaměřené zvláště na starou hudbu. Největší mimobrněnskou akcí v kraji je letní Hudební festival Znojmo. Jedenáctý ročník organizátoři věnují Jiřímu Antonínu Bendovi, českému skladateli období klasicismu.